Οι ΗΠΑ έπληξαν εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν χθες, Πέμπτη, πλήγματα εναντίον δύο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Τα «πλήγματα ακριβείας» σε «νόμιμη άμυνα» αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και

στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν», μετά την 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν μετά το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας τον εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για εξάπλωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

«Του μεταφέρθηκε ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν θα πάω παραπέρα», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, Αμερικανός πολίτης υπέκυψε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ καλυπτόταν κατά τη διάρκεια μίας από τις επιθέσεις. Αλλοι 21 υπέστησαν ελαφρύ τραυματισμό, όμως έκτοτε επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τα πλήγματα «για να καταστεί σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τέτοιες επιθέσεις και θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», σύμφωνα με τον κ. Οστιν.

Τα πλήγματα «διαχωρίζονται από την εξελισσόμενη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς» και δεν σηματοδοτούν «αλλαγή της προσέγγισής μας» ως προς τον πόλεμο αυτό, ανέφερε ακόμα ο υπουργός Αμυνας.

ΗΠΑΙσραήλΙράν
Keywords
Τυχαία Θέματα