Οι προβλέψεις για εξασθένιση πωλήσεων «βυθίζουν» τις μετοχές της Tesla

Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν περισσότερο από 12% την Πέμπτη (25/1), μετά τις ανακοινώσεις για ασθενέστερη αύξηση των πωλήσεων το 2024.

Η ανακοίνωση αυτή εξαφάνισε περίπου 80 δισ. Δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας. Η αυτοκινητοβιομηχανία, της οποίας ηγείται ο πολυεκατομμυριούχος Elon Musk, ανακοίνωσε ότι η αύξηση των πωλήσεών της «μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη» το 2024, παρά τη μείωση των τιμών.

Τα ετήσια κέρδη της Tesla, τα οποία ανακοινώθηκαν την

Τετάρτη, ήταν επίσης χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Wall Street.

Η εταιρεία έχει μειώσει τις τιμές σε βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Κίνας, καθώς αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από αντίστοιχες κινεζικές εταιρείες όπως η BYD, καθώς και από παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ζήτηση έχει επίσης εξασθενήσει λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο διατηρούν τα επιτόκια υψηλά σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την Tesla, οι μειώσεις τιμών, οι υψηλότερες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και το κόστος που συνδέεται με την αύξηση της παραγωγής του νέου Cybertruck έχουν μειώσει σημαντικά το περιθώριο κέρδους της.

Η εταιρεία βρίσκεται, επίσης, «μεταξύ δύο μεγάλων αναπτυξιακών κυμάτων», όπως τονίζει, και σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή ενός νέου οχήματος χαμηλότερου κόστους το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ο Elon Musk προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι Κινέζοι ανταγωνιστές «θα ισοπεδώσουν λίγο πολύ τις περισσότερες άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο», αν δεν τεθούν περιορισμοί στο εμπόριο.

Η έκκλησή του για περιορισμούς στην ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά ήρθε μετά την «προσπέραση» της BYD, που κατέστησε την εταιρεία τον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Η προειδοποίηση της Tesla για επιβράδυνση των πωλήσεων έρχεται μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης και αντανακλά τις ανησυχίες για την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα. Οι μετοχές της Tesla έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας τους, από την αρχή του έτους.

#Tesla #μετοχές #ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΗ_ΠΩΛΗΣΕΩΝ #απώλειες
Keywords
Τυχαία Θέματα
Tesla,