Οι προβλέψεις της Optima bank για τα αποτελέσματα της Mytilineos

Για στέρεες επιδόσεις σε ένα εποχικά αδύναμο τρίμηνο κάνει λόγο η Optima bank σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου του 2023, που πρόκειται να ανακοινώσει η Mytilineos την ερχόμενη Πέμπτη (27/7). Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, η εταιρεία βρίσκεται «σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση του ετήσιου guidance για EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ».

Πιο

αναλυτικά, η Optima bank αναμένει περαιτέρω ανάκαμψη του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αυξημένη συνεισφορά από τον κλάδο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και αυξημένη δραστηριότητα του κλάδου εμπορίας LNG, υπεραντισταθμίζοντας την ασθενέστερη απόδοση των μετάλλων (σε σκληρή συγκριτική βάση) και την πιο ήπια συμβολή της θερμικής παραγωγής (λόγω χαμηλότερης ζήτησης και αυξημένων εισαγωγών).

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει ότι τα έσοδα του ομίλου θα ανέλθουν σε 1,22 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση, τα EBITDA στα 194,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19% σε ετήσια βάση και τα καθαρά κέρδη «βλέπει» ότι θα ανέλθουν στα 109,5 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, σε μία αύξηση της τάξεως του 11% σε ετήσια βάση.

Σε όρους α' εξαμήνου, η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για έσοδα 2,58 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% σε ετήσια βάση, και EBITDA 419 εκατ. ευρώ (αύξηση 43% σε ετήσια βάση), με περισσότερα από τα 2/3 των κερδών να προέρχονται από τον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, «βλέπει» καθαρά κέρδη 252 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023, υψηλότερα κατά 52% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο report της η Optima bank επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Mytilineos και τονίζει πως θα επανέλθει σε εύθετο χρόνο για επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της.

Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η κερδοφορία της Mytilineos θα επιταχυνθεί λόγω:

α) της αναμενόμενης έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του νέου CCGT 826 MW (ήδη σε εντατική θέση για λειτουργία),

β) των ώριμων έργων ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, για δικά της έργα χαρτοφυλακίου (portfolio) και BOT projects,

γ) της σημαντικής συνεισφοράς από την εμπορία LNG, η οποία αναμένεται ότι λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, θα παραμείνει σταθερή δραστηριότητα για το άμεσο μέλλον,

δ) του εξορθολογισμού της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της αύξησης των μεριδίων αγοράς της Mytilineos,

ε) της περαιτέρω ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα SES (Sustainable Engineering Solutions - Λύσεις Βιώσιμης Μηχανικής) και

στ) της σταθερής απόδοσης του κλάδου της Μεταλλουργίας, με καλά περιθώρια (που εξασφαλίζονται από τη δραστηριότητα αντιστάθμισης κινδύνου, την περιορισμένη προσφορά στην ΕΕ και επίσης ελεγχόμενα έξοδα λειτουργίας (opex) του συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους και την αυξανόμενη συμβολή του ανακυκλωμένου αλουμινίου στο μείγμα προϊόντων).

Με βάση τα παραπάνω, η σημαντική άνοδος της κερδοφορίας που σημειώθηκε το 2022 αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω το 2023 και σύμφωνα με την Optima bank θα ανοίξει τον δρόμο για την Mytilineos ώστε να ανταποκριθεί ή ακόμη και να υπερβεί το φιλόδοξο guidance για EBITDA ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2023.

MYTILINEOS ENERGY &METALSOptima Bankσύσταση BuyEBITDAκερδοφοριαΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα