Οι σκέψεις της Επιτροπής για εμβολιασμούς παιδιών-Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν

Τις σκέψεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τους εμβολιασμούς παιδιών κατά της Covid-19 μοιράστηκε στην ενημέρωση της Δευτέρας (31/5) η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών, αλλά και στην προοπτική επέκτασης εμβολιασμού και σε μικρότερες ηλικίες.

Τόνισε πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, ωστόσο, σημείωσε ότι στην Αμερική και τον Καναδά ήδη εμβολιάζουν παιδιά, ενώ στην Ευρώπη ο ΕΜΑ ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών

με εμβόλιο mRNA.

Η κα. Θεοδωρίδου επικαλέστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα παιδιά είναι 100%. Ωστόσο, επειδή ήταν μικρή μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε και σημείωσε ότι η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη για κάθε χώρα να καθορίσει την στρατηγικής της.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι η συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς και επεσήμανε πως:« Η Εθνική επιτροπή θα μελετήσει όλους τις παραμέτρους για να διατυπώσει την πρόταση για τον εμβολιασμό που σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα ».

Έπειτα από διευκρινιστικές ερωτήσεις τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη απόφαση και δεν απέκλεισε σε πρώτη φάση η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν.

Να υπογραμμίσουμε πως η κα. Θεοδωρίδου εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη που έχασε τη ζωή της από το σπάνιο νόσημα, θρόμβωσης με θρομβοπενία που οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΘεοδωρίδουΕΛΛΑΔΑεμβόλιαΕμβολιασμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα