ΟΗΕ: Δεν απαίτησε κατάπαυση πυρός και...συνεχίζονται οι μάχες στην Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολέμησαν μαχητές της Χαμάς το Σάββατο (23/12) στη βόρεια Γάζα, όπου επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο, μία ημέρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε περισσότερη βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά δεν απαίτησε κατάπαυση του πυρός.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, πυκνός καπνός βρισκόταν πάνω από τη βόρεια πόλη Τζαμπάλια - στην οποία βρίσκεται επίσης ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός της Γάζας

- και οι κάτοικοι ανέφεραν συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς από ισραηλινά άρματα μάχης, τα οποία, όπως είπαν, είχαν προχωρήσει περισσότερο μέσα στην πόλη.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και ο ταξιάρχης Αλ Κασάμ, δήλωσαν ότι είχαν εμπλακεί σε μάχη με τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή. Είπαν ότι κατέστρεψαν πέντε ισραηλινά άρματα μάχης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τα πληρώματά τους, αφού επαναχρησιμοποίησαν δύο μη πυροδοτημένους πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί νωρίτερα από το Ισραήλ. Το Reuters όμως, δεν μπόρεσε να το επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά.

Σχεδόν 20.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των 11 εβδομάδων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ χιλιάδες ακόμη πτώματα πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Ακόμη, σχεδόν όλο το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπισθεί.

Το Ισραήλ λέει ότι 140 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του στις 20 Οκτωβρίου, ως απάντηση σε μια επιδρομή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από τους μαχητές της κυβερνώσας Χαμάς της Γάζας, οι οποίοι σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 240 ομήρους πίσω στον θύλακα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν το Σάββατο (23/12) ότι έριξαν πυροβολισμούς δόλωμα στην περιοχή Issa στην πόλη της Γάζας που παρέσυραν δεκάδες μαχητές από ένα κτίριο που χρησίμευε ως αρχηγείο της Χαμάς στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε την Παρασκευή (22/12) ότι οι δυνάμεις του έχουν επιτύχει σχεδόν πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο της βόρειας Γάζας και ετοιμάζονται να επεκτείνουν την επίγεια επίθεση σε άλλες περιοχές της Λωρίδας, με έμφαση στο νότο.

«Που να πάμε;»

Το Ισραήλ έχει προτρέψει εδώ και καιρό τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις βόρειες περιοχές της Γάζας, αλλά οι δυνάμεις του βομβαρδίζουν επίσης στόχους στα κεντρικά και νότια τμήματα του μικροσκοπικού παράκτιου θύλακα.

«Πού πρέπει να πάμε; Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος», δήλωσε ο Ζιάντ, γιατρός και πατέρας έξι παιδιών, τηλεφωνικά στο Reuters. «Ζητούν από τους ανθρώπους να κατευθυνθούν προς (την κεντρική πόλη της Γάζας) Ντέιρ Αλ Μπάλα, όπου βομβαρδίζουν μέρα και νύχτα».

Η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί πέρα από τη Γάζα, μεταξύ άλλων και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι προσκείμενες στο Ιράν δυνάμεις Χούτι της Υεμένης επιτίθενται σε πλοία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα, του οποίου οι κυβερνήτες της Χαμάς υποστηρίζονται από το Ιράν.

#ΟΗΕ #κατάπαυση_πυρός #πόλεμος #Γάζα #Ισραήλ
Keywords
Αναζητήσεις
oie-den-apaitise-katapafsi-pyros-kaisynechizontai-oi-maches-stin-gaza.htm
Τυχαία Θέματα