ΟΗΕ: Βρισκόμαστε μια... παρεξήγηση μακριά από τον πυρηνικό αφανισμό

10:12 2/8/2022 - Πηγή: Reporter

Ο κόσμος απέχει μόλις ένα λάθος βήμα από έναν καταστροφικό πυρηνικό πόλεμο, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πως βρίσκεται σε κίνδυνο ανάλογο με αυτόν της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί μέχρι τώρα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων, «η ανθρωπότητα είναι μόνο μια παρεξήγηση μακριά από τον πυρηνικό αφανισμό», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έγιναν κατά την έναρξη μιας διάσκεψης για τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη

διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Η συμφωνία του 1968 καθιερώθηκε μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, ένα γεγονός που συχνά απεικονίζεται ως το πιο κοντινό στον πυρηνικό πόλεμο. Η συνθήκη σχεδιάστηκε για να σταματήσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων σε περισσότερες χώρες και να επιδιώξει τον απώτερο στόχο του πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού.

Σχεδόν κάθε έθνος στη Γη έχει υπογράψει τη NPT, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων. Αλλά μεταξύ των ελάχιστων κρατών που δεν υπέγραψαν ποτέ είναι η Ινδία, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες είπε ότι η «τύχη» που είχε απολαύσει ο κόσμος μέχρι στιγμής στην αποφυγή μιας πυρηνικής καταστροφής μπορεί να μην διαρκέσει - και προέτρεψε τον κόσμο να ανανεώσει την ώθηση προς την εξάλειψη όλων αυτών των όπλων.

"Η τύχη δεν είναι στρατηγική. Ούτε είναι ασπίδα από τις γεωπολιτικές εντάσεις που καταλήγουν σε πυρηνική σύγκρουση", είπε.

Και προειδοποίησε ότι αυτές οι διεθνείς εντάσεις "φτάνουν σε νέα υψηλά" - αναφέροντας συγκεκριμένα την εισβολή στην Ουκρανία, τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και στη Μέση Ανατολή ως παραδείγματα.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε ευρέως για κλιμάκωση των εντάσεων όταν λίγες μέρες μετά την εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τις σημαντικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού.

Απείλησε επίσης όποιον στέκεται εμπόδιο στη Ρωσία με συνέπειες «που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας». Η πυρηνική στρατηγική της Ρωσίας περιλαμβάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων εάν απειλείται η ύπαρξη του κράτους.

Τη Δευτέρα, πάντως ο κ. Πούτιν απέστειλε επιστολή στην ίδια διάσκεψη σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί».

Ωστόσο, η Ρωσία βρέθηκε ακόμα να επικρίνεται στη διάσκεψη της NPT.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τη Ρωσία- και επεσήμανε ότι η Ουκρανία είχε παραδώσει τα πυρηνικά όπλα της σοβιετικής εποχής το 1994, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις για τη μελλοντική της ασφάλεια από τη Ρωσία και άλλους.

"Τι μήνυμα στέλνει αυτό σε οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο που μπορεί να πιστεύει ότι χρειάζεται να έχει πυρηνικά όπλα - να προστατεύει, να υπερασπίζεται, να αποτρέπει την επιθετικότητα κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της;" ρώτησε. «Το χειρότερο δυνατό μήνυμα».

Σήμερα, περίπου 13.000 πυρηνικά όπλα πιστεύεται ότι παραμένουν σε υπηρεσία στα οπλοστάσια των εννέα με πυρηνικά όπλα κράτη - πολύ χαμηλότερα από τα εκτιμώμενα 60.000 που είχαν αποθηκευτεί κατά την κορύφωση των μέσων της δεκαετίας του 1980.

ΟΗΕκόσμοςπόλεμοςπυρηνικός πόλεμοςπυρηνικά όπλα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα