Οιωνός αναβάθμισης από τη Moody's-Θετική η δυναμική των ελληνικών τραπεζών

«Σήμα» για την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών δίνει με νέα του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Moody's, λίγες μόνο ημέρες πριν από την ετυμηγορία του για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στις προοπτικές αναθεώρησης της αξιολόγησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Alpha Bank,

της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, ο οίκος τονίζει πως η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητας των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξής τους, οδηγούν σε μία θετική δυναμική.

«Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών και η βελτίωση της αξιοπιστίας οδηγεί σε ενα θετικό momentum για τις αξιολογήσεις» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, προαναγγέλοντας την πιθανή αναβάθμιση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Moody’s αναφέρεται στις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου των τραπεζών που έκανε στις 20 Σεπτεμβρίου, με θετικό outlook, ενώ σημειώνει ότι οι προοπτικές υψηλότερης ανάπτυξης της οικονομίας θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους και θα ενισχύσουν περαιτέρω το αξιόχρεό τους.

«Κόκκινα» δάνεια

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρεται και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 70% χάρη κυρίως στις τιτλοποιήσεις και πωλήσεις τέτοιων δανείων, ενώ σημειώνει ιδιαίτερα το όφελος που υπήρξε από τον «Ηρακλή».

Συγκεκριμένα, η Moody’s εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης μονοψήφιων ποσοστών NPEs έως το τέλος του 2022, με τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα να ηγούνται αυτής της προσπάθειας, στοχεύοντας σε ποσοστά 6% - 7% μέσα στους επόμενους μήνες.

Κεφάλαια

Αναφορικά με τα κεφάλαια των τραπεζών, η Moody’s θεωρεί πως είναι επαρκή, αν και η ποιότητα των κυπριακών κεφαλαίων είναι καλύτερη από αυτή των ελληνικών τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες πάντως διατήρησαν ένα επαρκές εποπτικό κεφάλαιο, χάρη και στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίων σε μερικές από αυτές.

Η Moody’s είναι ξεκάθαρη πως τόσο οι τράπεζες στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο έχουν ξεπεράσει τις ζημιογόνες ημέρες, με τις περισσότερες τράπεζες να σημειώνουν κέρδη στα τελευταία τρίμηνα. Σημαντικά σε αυτό συνέβαλε και η μείωση του κόστους.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο κερδοφόρες λόγω των υψηλότερων χορηγήσεων νέων δανείων και των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων σε μια μεγαλύτερη οικονομία, με περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και βαθύτερες περικοπές στο λειτουργικό κόστος.

Όπως επισημαίνει η Moody’s η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, χάρη και στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ευκαιρίες και για τις τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.

Η αναβάθμιση της 20ής Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s είχε αναβαθμίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με θετικό outlook:

Εθνική: Β2 από Caa1

Εurobank: Β2 από Caa1

Alpha Bank: Β2 από Caa1

Πειραιώς: Β3 από Caa2

Στην ανακοίνωση για την τελευταία αναβάθμιση των τραπεζών, η Moody’s σημείωνε ότι αυτή βασίστηκε κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους καθώς και στις καλές προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων κερδών τους.

Σημείωνε ακόμη ότι το θετικό outlook αντανακλούσε την προσδοκία του ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά profile τους και ότι θα είναι σε θέση με διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα προβληματικά δάνεια λόγω του κορονοϊού.

Την Παρασκευή (19/11) η έκθεση για την Ελλάδα

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η έκθεση της Moody’s και για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια αναβάθμιση στο Ba2 από Ba3 σήμερα.

Η αναβάθμιση, σύμφωνα με σημερινό σχόλιο της Morgan Stanley, θα είναι αποτέλεσμα της ισχυρής μέχρι στιγμής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι αναμένει αναβάθμιση, λόγω και της ισχυρής ανάκαμψης μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, αν και η χώρα αναμένεται να παραμείνει κάτω από το όριο του investment grade.

Με τις ανακοινώσεις της Moody’s ολοκληρώνεται ο κύκλος των reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου η χώρα αναβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την DBRS στο ΒΒ με θετικές προοπτικές κι από την Scope στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

αναβάθμισηπιστοληπτική ικανότηταελληνικές τράπεζεςΕθνική ΤράπεζαΠειραιώςMoody'sΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣπροοπτικέςAlpha BankEurobank
Keywords
Τυχαία Θέματα