Όμιλος Τιτάν: Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο- «Άλμα» 145,2%

Τα οικονομικά μεγέθη του για το εξάμηνο δημοσίευσε σήμερα (27/7) ο όμιλος Τιτάν, με τα κέρδη να «εκτοξεύονται» εξαιτίας της εντυπωσιακής αύξησης του EBITDA.

Aναλυτικά, ο Όμιλος κατέγραψε δύο ισχυρά τρίμηνα το 2023 με τις ενοποιημένες πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2023 να ξεπερνούν τα €1,2 δισ. και να διαμορφώνονται σε €1.229 εκ., σημειώνοντας αύξηση 18,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Τα ισχυρά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στα αυξημένα επίπεδα εγχώριας ζήτησης για τα περισσότερα προϊόντα μας

στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Οι αυξήσεις των τιμών που εφαρμόστηκαν το 2022 σε όλες τις περιοχές, σε συνδυασμό με στοχευμένες αυξήσεις τιμών σε επιλεγμένες αγορές στις αρχές του 2023 –οι οποίες αποσκοπούσαν στον μετριασμό των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και στην αποκατάσταση των περιθωρίων κέρδους– συνέβαλαν στη θετική πορεία των εσόδων.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα €241,2 εκ., συγκριτικά με €136,3 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση ύψους 77% καιτα περιθώρια κερδοφορίας αυξήθηκαν, καθώς οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια βελτιώνουν σταδιακά στοιχεία του κόστους.

Παράλληλα, το ενεργειακό μείγμα βελτιώνεται χάρη στην αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ τα επίπεδα ενεργειακού κόστους εξομαλύνονται, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου το τελευταίο δωδεκάμηνο (Ιούλιος 2022- Ιούνιος 2023) διαμορφώθηκαν σε €436 εκ.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) τους πρώτους έξι μήνες του 2023 υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα €110,9 εκ., συγκριτικά με €45,2 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι τάσεις και οι οικονομικές συνθήκες στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου δραστηριοποιούμαστε παραμένουν ευνοϊκές για τον κατασκευαστικό κλάδο, ενισχύοντας τη ζήτηση και τις τιμές.

Στην Ελλάδα η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ οι τάσεις της αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένουν θετικές από την αρχή του έτους έως σήμερα. Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά στην Τουρκία, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς στην Αίγυπτο.

Οι τάσεις των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων μας καταδεικνύουν βελτιωμένα επίπεδα ζήτησης με τις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου να αυξάνονται κατά 3%, ενώ οι πωλήσεις των αδρανών υλικών και των προϊόντων έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 6% και 3% αντίστοιχα έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου: «Πετύχαμε ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο, με ενισχυμένες τιμές οι οποίες αντιστάθμισαν τα υψηλά κόστη και αυξημένες πωλήσεις προϊόντων χαμηλού άνθρακα με ποσοστό 25% σε έργα υποδομών και άλλων σημαντικών έργων του κατασκευαστικού κλάδου.

Bρισκόμαστε σε τροχιά για μια χρονιά ρεκόρ ανάπτυξης και επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και του ψηφιακού μετασχηματισμού. »

Μιχάλης Κολακίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της TCI & Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου: «Συνεχίζουμε την μείωση δανειακής επιβάρυνσης επιτυγχάνοντας δείκτη Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA 1,7x και εστιάζοντας σε στοχευμένη διάθεση κεφαλαίων για αναπτυξιακές επενδύσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.»

ΗΠΑ

Η δυναμική στις ΗΠΑ, μια από τις κύριες αγορές του Ομίλου, αποτυπώθηκε στις πολύ ισχυρές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο. Η επίδραση διαφόρων παραγόντων συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην ευρωστία της αγοράς όσο και στην ανθεκτικότητα της ζήτησης.

Η οικονομική ανάπτυξη, η εσωτερική μετανάστευση, τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και η αύξηση των μισθών στις αγορές δραστηριοποίησής μας κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής στηρίζουν την ισχυρή ζήτηση της αγοράς κατοικίας και την ανάπτυξη της αγοράς εμπορικών ακινήτων.

Παράλληλα, τα αυξημένα ποσά κρατικών επενδύσεων δίνουν ώθηση στα δημόσια έργα. Τα αποθέματα κατοικιών παραμένουν χαμηλά στις κύριες αγορές μας, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης
προσφοράς, ενώ τα προς εκτέλεση έργα για μεγάλης κλίμακας εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα είναι αυξημένα.

Ταυτόχρονα, έχουν διαμορφωθεί ευνοϊκές τάσεις χάρη στον επαναπατρισμό παραγωγικών μονάδων (onshoring), στην επέκταση χώρων αποθήκευσης (warehouses) και στη δημιουργία κέντρων δεδομένων (datacenters).

Στον δημόσιο τομέα, τα πολιτειακά υπουργεία μεταφορών έχουν ξεκινήσει να αξιοποιούν τα κεφάλαια του Νόμου Επενδύσεων σε Υποδομές και Θέσεις Εργασίας (Infrastructure Investment and Jobs Act/IIJA).

Οι αναθέσεις συμβάσεων στον τομέα των μεταφορών έχουν εντατικοποιηθεί, καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ στην αξία των αναθέσεων και έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για αδρανή υλικά, τσιμέντο και δευτερογενή προϊόντα, ενισχύοντας παράλληλα την κερδοφορία.

Η αύξηση της κερδοφορίας δεν προήλθε μόνο από τον αποτελεσματική πολιτική τιμολόγησης, αλλά και από τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας που επιτεύχθηκε μέσω στρατηγικών επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και στην εφοδιαστική αλυσίδα σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του Ομίλου στις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο τέθηκε σε λειτουργία η αποθηκευτική εγκατάσταση 67.500 τόνων στον σταθμό εισαγωγών στην Τάμπα της Φλόριντα, ενισχύοντας τις δυνατότητες διανομής και εισαγωγής τσιμέντου και υλικών με παρεμφερείς ιδιότητες, όπως η ιπτάμενη τέφρα και η σκωρία, αλλά και αδρανών υλικών.

Η δεύτερη ανάλογη επένδυση στο Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας και διευρύνοντας το δίκτυο διακίνησης του Ομίλου στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση 24,5% και διαμορφώθηκαν στα €735,5 εκ. (23,3% αύξηση σε δολάρια ΗΠΑ), ενώ τα κέρδη EBITDA έφθασαν τα €135,5 εκ., σημειώνοντας άλμα 115,3% έναντι €63 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα διατήρησε την ισχυρή ανοδική τάση της και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους παραμένοντας σε επίπεδα άνω του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα ενισχύθηκε, χάρη στα δημόσια έργα στρατηγικής σημασίας στην ηπειρωτική χώρα, στα μικρότερης κλίμακας δημόσια έργα της περιφέρειας και στις επενδύσεις σε κατασκευές σχετιζόμενες με τον τουριστικό κλάδο, εν αναμονή ισχυρών εποχιακών επιδόσεων.

Επιπλέον, η κατασκευαστική δραστηριότητα στον κλάδο κατοικιών στις αστικές περιοχές συνεχίζει να αυξάνεται. Ο Όμιλος ενίσχυσε σημαντικά τις εγχώριες πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων του, αξιοποιώντας τις καθετοποιημένες δραστηριότητές του σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενώ τα κόστη ενέργειας, παραγωγής και διανομής, καθώς και λοιπά λειτουργικά κόστη παρέμειναν αυξημένα, ο Όμιλος ωφελήθηκε από τις αυξημένες πωλήσεις, από τη διαχείριση του κόστους χάρη σε υλοποιημένες επενδύσεις και από τις αυξήσεις των τιμών που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί, επιτυγχάνοντας βελτίωση της κερδοφορίας.

Το δεύτερο τρίμηνο ολοκληρώθηκε με επιτυχία επένδυση ύψους €26 εκ. στο εργοστάσιο τσιμέντου του Ομίλου στο Καμάρι, κοντά στην Αθήνα, έργο ορόσημο στο πλαίσιο του προγράμματος του Ομίλου για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η επένδυση αφορά την εγκατάσταση προασβεστοποιητή προηγμένης τεχνολογίας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε πλήρη λειτουργία, με εκτιμώμενο χρόνο απόσβεσης πολύ μικρότερο από πέντε έτη.

Η ενσωμάτωση του νέου προασβεστοποιητή επιτρέπει στον Όμιλο να διευρύνει την γκάμα τσιμέντων μειωμένου άνθρακα, με επίτευξη ετήσιας μείωσης των εκπομπών CO2 κατά περίπου 150.000 τόνους.

Το δεύτερο τρίμηνο ο Όμιλος εγκαινίασε επίσης μια νέα προηγμένη μονάδα έτοιμου σκυροδέματος στο σημαντικό έργο αστικής ανάπτυξης «The Ellinikon», η οποία θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα πράσινων προϊόντων
έτοιμου σκυροδέματος.

Χάρη στα κατά κύριο λόγο αυξημένα επίπεδα ζήτησης, οι συνολικές πωλήσεις στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 21,3% και έφτασαν τα €197,3 εκ., έναντι €162,7 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά €16,4 εκ. και έφτασαν τα €36,3 εκ.

Βρείτε στα συνημμένα αρχεία ολόκληρη την έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου Τιτάν.

titan-oikonomika-megethi.pdf
Keywords
Αναζητήσεις
omilos-titan-yperdiplasiastikan-ta-kathara-kerdi-sto-examino--alma-1452.htm
Τυχαία Θέματα