Ώρα ΕΝΦΙΑ: Ημερομηνίες πληρωμής, SOS, εκπτώσεις, εξαιρέσεις και τροποποιήσεις

Μέχρι την Κυριακή (30/4) αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των περισσότερων από 7,3 εκατ. εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ του 2023 που ξεκινά μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Taxisnet.

Η πληρωμή του θα γίνει σε 10 ισόποσες δόσεις στις ημερομηνίες που, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι οι εξής:

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Παρασκευή 30 Ιουνίου
2023

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Εκτός από τις δόσεις υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής εφάπαξ του ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν προβλέπεται έκπτωση 3%, όπως συμβαίνει στον φόρο εισοδήματος.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για 12 δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας, με τον φόρο να εξοφλείται έτσι από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.

Ακόμα, προβλέπεται η ένταξη του φόρου στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις, αλλά με επιτόκιο.

Πώς θα βρείτε το νέο εκκαθαριστικό

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023 στη ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Ποιοι δικαιούνται μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Για μειωμένο ΕΝΦΙΑ 50% ισχύουν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Ετήσιο Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

– Εως 9.000 ευρώ ο άγαμος

– Εως 10.000 ευρώ ο έγγαμος, χωρίς παιδιά

– Εως 11.000 ευρώ ο έγγαμος, με 1 παιδί

– Εως 12.000 ευρώ ο έγγαμος, με 2 παιδιά

– Επιφάνεια κτισμάτων: Εως 150 τ.μ.

Αντικειμενική αξία ακινήτων:

– Εως 85.000 ευρώ ο άγαμος

– Εως 150.000 ευρώ ο έγγαμος, χωρίς παιδιά, ή μονογονεϊκή (1 παιδί)

– Εως 200.000 ευρώ ο έγγαμος, με έως 2 παιδιά, ή μονογονεϊκή (2 παιδιά)

Πλήρης είναι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας ο φόρος για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:

- 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ

- 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ

- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ

- 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ

- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ

Ποιοι δεν πληρώνουν

Από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023 εξαιρούνται όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και για εκείνους που διατηρούν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Ειδικότερα:

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες. Πιο συγκεκριμένα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται:

- σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018,

- εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών,

- στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας 'Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021,

- σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020, και

- σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022.Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο επόμενα έτη.

Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, που προστατεύονται από τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και σε δικαιώματα επί κτιρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η.12.2021 ως διατηρητέα, εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτίρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων, με σκοπό την προστασία των διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης της Χώρας.

Τα SOS

Στους φορολογούμενος συνιστάται να ελέγξουν προσεκτικά τα εκκαθαριστικά τους και συγκεκριμένα:

- Τετραγωνικά ακινήτου

- Έτος κατασκευής

- Όροφο

- Ποσοστό συνιδιοκτησίας

- Κύριους & βοηθητικούς χώρους

– Είδος δικαιώματος (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία)

– Κτίσμα σε αγροτεμάχιο

Σε περίπτωση διαπίστωσης λάθους:

– Υποβολή: Τροποποιητικής δήλωση

– Προθεσμία χωρίς πρόστιμο: Έως 30/6

– Μετά τις 30/6: Πρόστιμο 100 €

Ο λογαριασμός

– Αμετάβλητη περιουσία: ΕΝΦΙΑ ίδιος με πέρυσι

– Συμψηφισμός ΕΝΦΙΑ: Με επιστροφή φόρου

– Σύνολο δόσεων: 10 μηνιαίες (άτοκες)

– 1η δόση: Έως Τετάρτη 31 Μαΐου

– Τελευταία δόση (10η): Έως Πέμπτη 29/2/2024

– Εφάπαξ πληρωμή: Καμία έκπτωση

– Παραπάνω δόσεις: Έως 24 με πάγια ρύθμιση

Προϋποθέσεις:

- ΕΝΦΙΑ: Άνω 300 €

- Ελάχιστη δόση: 30 €

Οι παγίδες:

- Δόσεις με τόκο: Επιτόκιο 5,3% ή 6,8%

- Μία δόση απλήρωτη: Προσαύξηση 15%

Τροποποιήσεις

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου 2023 δίνοντας έτσι δεύτερη ευκαιρία σε φορολογούμενους για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ.

Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή διευκρινίζεται ο τρόπος χορήγησης της έκπτωσης 50% η 100% από το φόρο για τις δηλώσεις που θα τροποποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου.

Αναλυτικότερα η απόφαση ορίζει τα εξής:

Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, αρχικές ή τροποποιητικές, που υποβάλλονται για το έτος 2023 μετά την πρώτη κεντρική εκκαθάριση, σύνθεση δηλώσεων και έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους αυτού, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2023. Για τις δηλώσεις αυτές εκδίδεται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε. πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ και ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Κατά την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το πρώτο εκκαθαριστικό και το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας πραγματοποιείται νέα κεντρική εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος αυτό από τη Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ., με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της λήξης της ανωτέρω προθεσμίας. Εφόσον από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτουν νέοι δικαιούχοι έκπτωσης ή μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2023 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.ΕΝΦΙΑSOSεκπτώσειςΕξαιρέσειςτροποποίησηTAXISnet
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα