Ουκρανία: Η Δύση περιμένει επίθεση-Οι Ρώσοι (δηλώνουν) ότι αποσύρουν στρατεύματα

Καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ορισμένα στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ωστόσο, οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζονται, προσθέτει το Interfax.

Προ ολίγου, πάντως, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια

εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι οι δυνατότητες για διπλωματία «δεν έχουν εξαντληθεί».

«Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι είναι πολύ προετοιμασμένοι, έχουν τα στρατεύματα να περιβάλλουν την Ουκρανία και θα μπορούσαν να το κάνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

"Αλλά δεν είναι βέβαιο και υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματία. Υπάρχει ακόμη χρόνος για τη Ρωσία να υποχωρήσει από το χείλος του γκρεμού", προσθέτει.

Ερωτηθείσα εάν μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο την Τετάρτη, την οποία αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι ως πιθανή ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί, απαντά: "Θα μπορούσε να είναι άμεση. Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να εισβάλουν".

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί αργότερα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Θα επαναλάβει τις προειδοποιήσεις άλλων δυτικών ηγετών για σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να τερματίσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο ωφελεί τόσο τη Γερμανία όσο και τη Ρωσία.

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα, όπου συμφώνησαν ότι παραμένει ένα «παράθυρο για διπλωματία» και είναι ακόμα δυνατή μια συμφωνία για την αποφυγή μιας σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό έγινε μετά από μια συντονισμένη συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του, ο οποίος είπε ότι οι διπλωματικές δυνατότητες δεν είχαν εξαντληθεί. Τα σχόλια θεωρήθηκαν ως σαφής παραχώρηση ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να μετριάσουν τις εντάσεις.

ΡωσίαΗΠΑΒρετανίαΥΠΕΞΟυκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα