«Ούριος» άνεμος με θέα το Βόσπορο: Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο-Οι συμμετέχοντες

13:29 2/2/2024 - Πηγή: Reporter

Με 200 Τούρκους επιχειρηματίες συναντώνται σήμερα 90 Έλληνες επιχειρηματίες και εκπρόσωποι ομίλων, ενώ, επίσης, σήμερα λαμβάνει χώρα, στην Πόλη, το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο με συμμετοχή εκπροσώπων 8 υπουργείων, με βάση όσα ανέφερε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Όπως τόνισε είναι η συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού

Συμβουλίου, που έγινε το Ιανουάριο του 2002 και βέβαια αποτελεί φυσική επέκταση των επαφών που είχαν ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Τ. Ερντογάν στη συνάντησή τους την 7η Δεκεμβρίου 2023.

Συγκεκριμένα, είναι η 6η συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας, υπό τη συμπροεδρία του ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννη και του Υφυπουργού Εμπορίου της Τουρκίας κ. Mustafa Tuzcu.

Η ατζέντα της Επιτροπής συμπεριλαμβάνει τις εξής θεματικές: ενέργεια, περιβάλλον, διαχείριση υδάτων, μεταφορές, βιομηχανία, έρευνα και τεχνολογία, γεωργία, τελωνειακή συνεργασία, τουρισμός και πολιτική προστασία.

Παράλληλα με τις εργασίες της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής, οι Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή, έχουν B2B επαφές και συζητήσεις με ομόλογους Τούρκους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ που διοργανώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σε συνεργασία με την Enterprise Greece.

Κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ, ο Υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης και η ΓΓΔΟΣΕ κα Μυρογιάννη καθώς και οι ομόλογοί τους από την τουρκική πλευρά παρουσιάζουν τα “σημεία της θετικής ατζέντας” των δυο πλευρώ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece Μαρίνος Γιαννόπουλος και ο ομόλογός του από την Invest in Turkey κάνουν παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρονται στις δύο χώρες.

Όπως τονίζεται, η επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία.

Στην αποστολή συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη από 75 εταιρίες από τους κλάδους των τροφίμων, των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας, των τραπεζών, καθώς και θεσμικοί παράγοντες, όπως ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης και ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος.

«Στόχος είναι να φέρουμε πιο κοντά, να αναπτύξουν είτε επενδυτικού, είτε εμπορικού χαρακτήρα. Υπάρχει ένα καλό κλίμα» ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης στην ΕΡΤ, που παρέπμεψε στα όσα ανέφεραν οι δυο ηγέτες τον περασμένο Δεκέμβριο ότι δηλαδή σε μια πενταετία οι διμερείς οικονομικές σχέσεις μπορεί να διπλασιαστούν και να φτάσουν τα 10 δισεκ. από τα 5,4 δισεκ. σήμερα.

Οι ΒΙΠΕ της Τουρκίας

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ διοργανώθηκε, επίσης, για τους Έλληνες επιχειρηματίες που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, επίσκεψη στη βιομηχανική ζώνη/τεχνολογικό πάρκο Gebze, την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου καθώς και συνολική παρουσίαση των βιομηχανικών ζωνών της Τουρκίας από την τουρκική Ένωση Επιμελητηρίων TOBB.

Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης, η ΤΟΒΒ, που παρουσιάσε στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα τις δυνατότητες της χώρων υποδοχής επιχειρηματικότητας της γείτονος, έχει στην εποπτεία της 401 επιχειρηματικά πάρκα με 2,5 εκατ. εργαζόμενους και 2.500 φιλοξενούμενες εταιρείες

«Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό και στο δείπνο με Έλληνες επιχειρηματίες» προσέθεσε ο κ. Φραγκογιάννης, δείπνο που ως “αμφιτρύων” παρέθεσε ο επιφανής Πολίτης επιχειρηματίας Βύρων Νικολαΐδης της PeopleCert.

Το δείπνο σε 150 επιχειρηματίες, θεσμικούς από Ελλάδα και Τουρκία δόθηκε στον ιστορικό χώρο του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Ciragan Palace.

Ουσιαστικά, το ξενοδοχείο μεταμορφώθηκε σε επιχειρηματική σκηνή, όπου οι ιδέες έδεσαν με τις θαλασσινές γεύσεις (αστακό είχε το μενού), και οι σχέσεις ξεδιπλώθηκαν υπό τους ήχους της μουσικής των Τρίο Μουζικάστι.

Το ρεπερτόριο συμπεριελάμβανε, μάλιστα, τουρκικά και ελληνικά τραγούδια.

Ο Βύρων Νικολαΐδης ως οικοδεσπότης της βραδιάς καλωσόρισε τους προσκεκλημένους μιλώντας παράλληλα στα και τα ελληνικά εστιάζοντας στο θερμό κλίμα της συνάντησης. Παραπέμποντας στη θαλασσινή αύρα του Βοσπόρου τόνισε ότι το μέλλον στις φιλικές και επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχει θετικούς οιωνούς.

Απευθυνόμενος, επίσης, ο κ. Νικολαΐδης στον Υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη και στους Τούρκους διπλωμάτες ανέδειξε τη σημασία του καλού πολιτικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

«Εσείς οι πολιτικοί πατήσατε το κουμπί έναρξης μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο λαών, μιας περιόδου άνθησης. Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι επιχειρηματίες.

Τα βήματα προσέγγισης είναι πλέον πιο σταθερά και μας οδηγούν σε δρόμους ενδυνάμωσης της φιλικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών. Αλλά όπως μου έλεγε πριν από λίγο ο Γιώργος Προκοπίου «ωραίες είναι οι φιλίες αλλά αν δεν αναλάβουν ενεργό ρόλο οι επιχειρηματίες, να πάρουν τα ρίσκα, να επενδύσουν , η φιλία παραμένει απλώς ένα κενό γράμμα. Το δείπνο αυτό αποτελεί ένα εποικοδομητικό πλαίσιο για περαιτέρω συζητήσεις και ενέργειες».

«Τη σημερινή μέρα την ονειρευόμουν . Είναι μεγάλη ευκαιρία για τους δύο λαούς και πρέπει να την αδράξουμε» τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να γυρίσουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία. Είμαι 5 χρόνια σε αυτή τη θέση και είναι η πρώτη φορά που ως υφυπουργός βγάζω λόγο εδώ στην Τουρκία μπροστά από μία ορχήστρα. Ας συνθέσουμε λοιπόν το τραγούδι».

Ο μεγιστάνας της Γαλατασαράι και ο Γ. Προκοπίου

Στο τραπέζι του κ. Νικολαϊδη παρακάθισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Φραγκογιάννης, ο Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του, η Μαρία Μυρογιάννη γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών , ο Προέδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEİK), κ. Nail Olpak., o Τούρκος μεγιστάνας Αντναν Πολάτ (Αdnan Polat).

Ο κ. Πολάτ είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στην Τουρκία, ιδιοκτήτης μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Στο παρελθόν ήταν στην ποδοσφαιρική ομάδα Γατατασαράι. Επίσης ο Δρ Erkul Erdem ιδρυτής και πρόεδρος της Cerebrum Tech και αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Εταιρειών Πληροφορικής

Επίσης καλεσμένοι ήταν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης και ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος. Συνολικά, συμμετείχαν 75 εταιριες από διάφορους κλάδους.

Γιώργος Αλεξάκης #Κωνσταντινούπολη #ΒΙΠΕ #Φραγκογιάννης #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ_ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
ourios-anemos-me-thea-to-vosporo-ellinotourkiko-epicheirimatiko-symvoulio-oi-symmetechontes.htm
Τυχαία Θέματα
Ούριος, Βόσπορο, Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο-Οι,ourios, vosporo, ellinotourkiko epicheirimatiko symvoulio-oi