Πάουελ (Fed): Δεν βλέπει πρόοδο στον πληθωρισμό-Όχι σε νέα αύξηση επιτοκίων

23:56 1/5/2024 - Πηγή: Reporter

Απαισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίστηκε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, όπου η Fed διατήρησε -όπως αναμενόταν άλλωστε- αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Δεν είναι ορατή η πρόοδος σχετικά με την αντιμετώπισή του και παραμένει αβέβαιη η μελλοντική του πορεία», είπε

ο επικεφαλής της Fed.

Η νέα απόφαση της κεντρικής τράπεζας έδειξε ότι οι αξιωματούχοι θέλουν περισσότερα σημάδια για να πειστούν ότι ο πληθωρισμός οδεύει με αξιώσεις στον στόχο του 2%. «Δεν είναι απολύτως σαφές τι ακριβώς θα συνεπαγόταν αυτό, αλλά η Fed δεν είναι ακόμη εκεί», τόνισε ο Πάουελ.

«Μέχρι στιγμής φέτος, τα δεδομένα δεν μας έχουν δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση», είπε και ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να διατηρήσει «σφιχτή» τη νομισματική της πολιτική μέχρι να αλλάξει η κατάσταση με τον πληθωρισμό.

«Είναι πιθανό η απόκτηση μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης να έρθει πιο αργά απ’ ότι περιμέναμε. Είμαστε διατεθειμένοι να διατηρήσουμε τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για όσο χρειάζεται», σημείωσε.

Απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο η επόμενη κίνηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου να είναι μία αύξηση των επιτοκίων. «Πιστεύω ότι είναι απίθανη μια αύξηση. Θα έλεγα σίγουρα ότι είναι απίθανη», επανέλαβε.

Ερωτηθείς για το τι θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων, ο Πάουελ είπε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πειστικά στοιχεία ότι η στάση μας δεν είναι αρκετά περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό σταθερά στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι αυτό που πιστεύουμε ότι βλέπουμε», δήλωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την αγορά εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει δείξει ανθεκτικότητα απέναντι στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε μια απροσδόκητη αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας», συμπλήρωσε και έκανε λόγο για «διπλή εντολή» της Fed, η οποία περιλαμβάνει τόσο σταθερές τιμές όσο και μέγιστη απασχόληση.

Η πρόσφατη έκθεση για το ΑΕΠ που έδειξε επιβράδυνση της συνολικής ανάπτυξης, αλλά και σταθερές αυξήσεις τιμών, προκάλεσε ανησυχία για την είσοδο των ΗΠΑ σε μία περίοδο «στασιμοπληθωρισμού» (stagflation). Ωστόσο, ο Πάουελ είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Πραγματικά δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει αυτό», τόνισε και είπε με έμφαση: «Δεν βλέπω ούτε το “stag” ούτε το “flation”». Επισήμανε, δε, ότι με ορισμένα μέτρα που πάρθηκαν η οικονομική ανάπτυξη είναι στο 3% και ο πληθωρισμός κάτω από το 3%.

Σχολίασε και την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ισολογισμού της Fed, η οποία, όπως είπε, δεν γίνεται για να προσφέρει άνεση στην οικονομία ή να είναι λιγότερο περιοριστική. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού, στο σημείο που θέλουμε να τον φτάσουμε, θα είναι ομαλή και δεν θα τελειώσει με αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως έγινε την προηγούμενη μία και μοναδική φορά που το κάναμε αυτό», είπε.

Σημείωσε ακόμη πως, ανεξάρτητα από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια ανεξάρτητα και απρόσκοπτα. Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε άλλος τρόπος θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες. Οι εκλογές «απλώς δεν είναι μέρος της σκέψης μας», τόνισε και είπε: «Δεν είναι αυτό που μας έχουν προσλάβει να κάνουμε».

#Τζερόμ_Πάουελ #FEDERAL_RESERVE
Keywords
Αναζητήσεις
paouel-fed-den-vlepei-proodo-ston-plithorismo-ochi-se-nea-afxisi-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα