Πάουελ (Fed): Ζήτημα μερικών χρόνων οι μειώσεις των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε απόψε (14/6) ότι δεν βλέπει μείωση στα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός επιβραδύνει ουσιαστικά και αυτό ίσως διαρκέσει μερικά χρόνια.

«Θα είναι σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια τη στιγμή που ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται πραγματικά και σημαντικά. Και πάλι, μιλάμε για μερικά χρόνια», είπε ο Πάουελ

μετά το πέρας της συνεδρίασης της Fed, όπου ανακοινώθηκε η πρώτη «παύση» των αυξήσεων στα επιτόκια μετά από 15 μήνες. «Όπως μπορεί να δει κανείς, ούτε ένα άτομο στην επιτροπή δεν έγραψε για μείωση επιτοκίων φέτος, ούτε νομίζω ότι είναι η κατάλληλη κίνηση».

Ο πρόεδρος της Fed εξέφρασε την αισιοδοξία του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι αρκετοί παράγοντες δείχνουν πρόοδο στο ζήτημα αυτό. «Θα έλεγα ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες που πρέπει να έχουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση.

Σημείωσε επίσης ότι αναμένει αποπληθωρισμό που κατά τον ίδιο θα προέλθει από τα νέα στοιχεία για την αγορά κατοικίας, όπου αναμένει ότι οι νέες τιμές στα ενοίκια θα μειωθούν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, ενώ δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για την συνεδρίαση του επόμενου μήνα, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας το έχουν ήδη συζητήσει. «Δεν πήραμε απόφαση για τον Ιούλιο», είπε ο Πάουελ στους δημοσιογράφους αφού η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά έδειξε ότι ενδέχεται να έρθουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

«Φυσικά και προέκυψε κατά καιρούς στη συνάντηση, αλλά στην πραγματικότητα η εστίαση ήταν στο τι να κάνουμε σήμερα. Θα έλεγα… δύο πράγματα: Ένα, δεν έχει ληφθεί απόφαση. Δεύτερον, περιμένω ότι θα είναι ένα live meeting», είπε για την επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Η Federal Reserve θα εξετάσει τον αντίκτυπο που είχαν οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων της στην αμερικανική οικονομία όταν αποφασίσει εάν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια ή όχι στο μέλλον, συμπλήρωσε ο Πάουελ.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά σε αυτή τη συνάντηση, λαμβάνοντας υπόψη πόσο μακριά και πόσο γρήγορα έχουμε προχωρήσει, κρίναμε συνετό να διατηρήσουμε το εύρος στόχου σταθερό ... Η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις», διευκρίνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων άνω του ενός έτους δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη στην οικονομία. «Αυξήσαμε το επιτόκιο της πολιτικής μας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συνεχίσαμε να μειώνουμε τα χρεόγραφά μας με γρήγορο ρυθμό. Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος, αλλά τα πλήρη αποτελέσματα της σύσφιξής μας δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά», είπε.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής μας και της ζήτησης στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια κλάδους της οικονομίας, ιδιαίτερα στη στέγαση και τις επενδύσεις», πρόσθεσε και είπε: «Θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιπτώσεις της νομισματικής συγκράτησης, ειδικά στον πληθωρισμό».

Τζερόμ ΠάουελπληθωρισμόςεπιτόκιαFEDERAL RESERVE
Keywords
Αναζητήσεις
paouel-fed-zitima-merikon-chronon-oi-meioseis-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα