Πάουελ: H πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι διασφαλισμένη

17:19 6/3/2024 - Πηγή: Reporter

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκιά της αργότερα μέσα το έτος, αν και η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού «δεν είναι διασφαλισμένη», όπως δήλωσε σήμερα (6/3) ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

«Αν η οικονομία εξελιχθεί, σε γενικές γραμμές, όπως περιμένουμε, είναι πιθανό πως η κατάλληλη προσέγγιση θα είναι να ξεκινήσουμε να μετριάζουμε την περιοριστική μας πολιτική

κάποια στιγμή αυτό το έτος», ανέφερε ο Πάουελ. «Ωστόσο, διατηρείται η αβεβαιότητα στις προοπτικές της οικονομίας, ενώ η συνέχιση της προόδου προς τον στόχο του 2%, όσον αφορά τον πληθωρισμό, δεν είναι διασφαλισμένη», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Fed αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός έχει «επιβραδυνθεί σημαντικά» από τα υψηλά 40 ετών που σημείωσε το 2022, όμως τονίζει πως οι αξιωματούχοι της Fed χρειάζονται «μεγαλύτερη βεβαιότητα» για το ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 2%, πριν αρχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες, πλησιάζοντας τον επίσημο στόχο του 2%, ενώ, παράλληλα, η οικονομία δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές στην καμπάνια νομισματικής σύσφιξης της Fed, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

Η Fed έχει κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5,25% με 5,5%, ένα υψηλό άνω των 20 ετών, από τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της Fed θα επιστρέψει στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, για να συνεχίσει την κατάθεση του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

#Πάουελ #FED #επιτόκια #πληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
paouel-h-proodos-sto-metopo-tou-plithorismou-den-einai-diasfalismeni.htm
Τυχαία Θέματα