Παραιτήθηκε η παλαιστινιακή κυβέρνηση- Το μήνυμα Σταγιέχ

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγιέχ και η κυβέρνησή του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, όπως ανακοίνωσε ο πρώτος τη Δευτέρα (26/2).

«Θα ήθελα να ενημερώσω το αξιότιμο συμβούλιο και τον μεγάλο λαό μας ότι έθεσα την παραίτηση της κυβέρνησης στη διάθεση του κ. Προέδρου(Μαχμούντ Αμπάς), την περασμένη Τρίτη, και σήμερα την υποβάλλω εγγράφως», ανέφερε ο Σταγιέχ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως είπε, παραιτείται για να επιτρέψει τη δημιουργία ευρείας συναίνεσης μεταξύ

των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

«Η απόφαση για παραίτηση ήρθε υπό το φως της άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και τον πόλεμο, τη γενοκτονία και την πείνα στη Λωρίδα της Γάζας.

Βλέπω ότι το επόμενο στάδιο και οι προκλήσεις του απαιτούν νέες κυβερνητικές και πολιτικές ρυθμίσεις που λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα στη Γάζα και την ανάγκη για μια Παλαιστινιο-Παλαιστινιακή συναίνεση βασισμένη στην Παλαιστινιακή ενότητα και την επέκταση της ενότητας της εξουσίας στη γη της Παλαιστίνης», επεσήμανε.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης των ΗΠΑ στον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να προχωρήσει σε αλλαγές στην Παλαιστινιακή Αρχή καθώς οι διεθνείς προσπάθειες έχουν ενταθεί για να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα και να αρχίσουν οι εργασίες για μια πολιτική δομή για τη διακυβέρνηση του θύλακα μετά τον πόλεμο.

Η παραίτησή του πρέπει να γίνει δεκτή από τον Αμπάς, ο οποίος μπορεί να του ζητήσει να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να διοριστεί μόνιμος αντικαταστάτης του.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που σχηματίστηκε πριν από 30 χρόνια στο πλαίσιο των προσωρινών ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο, ασκεί περιορισμένη διακυβέρνηση σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αλλά έχασε την εξουσία στη Γάζα μετά από μάχη με τη Χαμάς το 2007.

Ο Σταγιέχ ήταν στην ηγεσία από το 2019.

#Παλαιστίνη #Αμπάς #ΣΤΑΓΙΕΧ
Keywords
Τυχαία Θέματα