Παραμένει bullish για τις ελληνικές τράπεζες η Euroxx

Ένα πολύ δυνατό γ’ τρίμηνο αναμένει η Euroxx για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς), με περαιτέρω επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από τόκους, συγκράτηση του κόστους, περιορισμένη ροή νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και χαμηλό κόστος ρίσκου.

Η χρηματιστηριακή

εταιρεία δίνει σύσταση overweight για τις τράπεζες, ενώ παραμένει bullish εν όψει των επερχόμενων αποτελεσμάτων σχετικά με τον ανοδικό κίνδυνο (upside risk) στις προβλέψεις της για το 2023.

Οι αναλυτές δίνουν τιμή-στόχο 2,3 ευρώ για τη Eurobank (upside - περιθώριο ανόδου 50%), 8,5 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (upside 51%), 2,1 ευρώ για την Alpha Bank (upside 47%) και 4,6 ευρώ για την Πειραιώς (upside 58%).

Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με P/E στο 5,1x το 2023, δηλαδή discount περίπου 15% σε σχέση με τους ομοτίμους της στην ΕΕ.

Ισχυρό τρίτο τρίμηνο, περαιτέρω άνοδος του NII (καθαρά έσοδα από τόκους)

Η αύξηση των επιτοκίων κατά περαιτέρω 50 μονάδες βάσης και η αργή μετάβαση στις προθεσμιακές καταθέσεις (οι καταθέσεις όψεως τον Αύγουστο στο 74,3% από 74,9% τον Ιούνιο) αναμένεται να οδηγήσουν σε πρόσθετη άνοδο του NII (+3% σε τριμηνιαία βάση στο σύνολο).

Λόγω της συγκράτησης του κόστους (εκτός από τη δωρεά του τραπεζικού συστήματος ύψους 50 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες) και της περιορισμένης νέας ροής ΜΕΔ (που φέρνουν το κόστος ρίσκου στα επίπεδα των προβλέψεων των τραπεζών), η Euroxx αναμένει ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο κερδοφορίας, αλλά και ρεκόρ στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) για όλες τις τράπεζες.

Η ασθενής αύξηση των δανείων παραμένει ο βασικός αρνητικός παράγοντας για τις τράπεζες (συνολική αύξηση 1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο). Ωστόσο, η Euroxx περιμένει να δει θετικές ενδείξεις στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου και τα conference calls.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank και η Πειραιώς ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου πριν το άνοιγμα της αγοράς, η Eurobank την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ η Εθνική δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ημερομηνία δημοσίευσης αποτελεσμάτων (πιθανή ημερομηνία τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου).

EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗτρίτο τρίμηνοNIIAlpha BankEurobankΕθνική ΤράπεζαΤράπεζα Πειραιώς κόκκινα δάνειαupsidediscountROTE
Keywords
Τυχαία Θέματα