Παραμένει το μετεκλογικό θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο- Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης

Με κέρδη ξεκινάει και τη σημερινή (23/5) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παραμένει το θετικό κλίμα μεταξύ του επενδυτικού κοινού, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +0,98% και τις 1.213,48 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 46,41 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κινείται ανοδικά κατά 0,25% στις 2.966,73 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ανεβαίνει 0,23% στις 993,72 μονάδες.

All in έκαναν χθες (22/5) οι αγοραστές

μία μέρα μετά την άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, καθώς έλαβε «σάρκα και οστά» το αισιόδοξο σενάριο της επενδυτικής κοινότητας. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι θα χρειαστεί β΄ γύρος, η Ελλάδα θα έχει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία, μετατρέποντας πλέον σε βεβαιότητα την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Έτσι, με το πολιτικό ρίσκο να συρρικνώνεται, η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το χθεσινό +6% και το νέο υψηλό 9ετίας, επιχειρεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση.

Από τη μία επικρατούν και σήμερα οι αγοραστές, από την άλλη βέβαια το επενδυτικό κοινό επιχειρεί να καρπωθεί και ένα μέρος των πολύ υψηλών κερδών.

Το ενδιαφέρον πλέον, επικεντρώνεται γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σημερινό report της DBRS, «θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αποτελούν ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας».

Στην αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των τραπεζικών μετοχών, εστιάζει με τη σειρά της η Goldman Sachs, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, σημειώνοντας τους παράγοντες «κλειδιά» που θα επηρεάσουν το ράλι.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τρεις καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες είναι οι εξής:

Πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους σε επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.Περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή καιΠερισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να μοιράσουν μερίσματα.

Τέλος, η αίσθηση που άφησε το εκλογικό αποτέλεσμα, αντικατοπτρίζεται και στην αγορά κρατικών ομολόγων με το περιθώριο των 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να υποχωρεί χθες στο 1,37%.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος παρατηρήθηκε υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 260 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 176 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,81% από 4,04% που έκλεισε την Παρασκευή έναντι 2,44% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,37% από 1,65% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στάση αναμονής, με μικρές μεταβολές στους δείκτες, κράτησαν χθες οι επενδυτές στη Wall Street καθώς παρακολουθούν με αγωνία τις διαπραγματεύσεις Λευκού Οίκου - Κογκρέσου για την αύξηση του πλαφόν στο ομοσπονδιακό χρέος, προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Η ήπια άνοδος του τεχνολογικού δείκτη ήταν αρκετή ώστε να τον οδηγήσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις αγορές της Ασίας την Τρίτη, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

Τέλος, για τους ίδιους λόγους, οι κυριότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης κινούνται ελαφρά πτωτικά.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ΑLPHA BANK βρίσκεται στο +0,73%, η ΕΤΕ (-0,03%), η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,07%) και η ΑΒΑΞ (+1,24%).

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της ΕΛΙΝ (+1,82%), της ΙΝΛΟΤ (+2,56%), των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (+2,82%), της SPACE (+2,93%) και του ΟΠΑΠ (+0,98%).

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΛΑΜΔΑ (-0,51%), της ΜΙG (-0,87%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-1,29%), του ΟΛΘ (-0,41%) και της ΣΑΡΑΝΤΗΣ (-2,94%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).



χρηματιστήριοΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΧρηματιστήριο Αθηνώνεκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα