Πάτησε «γκάζι» η Wall Street για να… μαζέψει τα σπασμένα

Τέλος στις απώλειες και μάλιστα με εμφατικό τρόπο έβαλε σήμερα (3/10) η Wall Street, με τους δείκτες να ξεκινούν δυναμικά στο δ’ τρίμηνο του 2022 σημειώνοντας κέρδη άνω του 2%.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,66% στις 29.490,89 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 2,54% στις 3.676,66 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 2,27% στις 10.815,43 μονάδες. Παράλληλα, όλοι οι κλαδικοί δείκτες του S&P 500 ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, με την ενέργεια να είναι η πιο κερδισμένη.

Σημαντική

ώθηση στην Wall Street έδωσε η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου στα επίπεδα του 3,659%, μετά την άνοδο στο 4% την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας από τα υψηλά των τελευταίων 10 και πλέον ετών. Το 2ετές ομόλογο κινήθηκε χαμηλότερα κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,10%.

Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες από 52,8 τον Αύγουστο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 2,5 ετών και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2020.

«Άλμα» για το πετρέλαιο εν όψει OPEC+

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, εν αναμονή της απόφασης των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+, οι οποίοι εξετάζουν την προοπτική μείωσης της παραγωγής περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να στηρίξουν τις τιμές. Εάν πράγματι προχωρήσουν σε μία τέτοια απόφαση, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

«Το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο αναζωπυρώθηκε μετά από δημοσιεύματα του Τύπου το Σαββατοκύριακο για πιθανότητα σημαντικής μείωσης της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο κατά τη συνεδρίαση του ΟPEC+ την Τετάρτη, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά σε μια περίοδο πτώσης της ζήτησης λόγω της επιταχυνόμενης παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Κόλιν Σιζίνσκι, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη SIA Wealth Management.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές των futures του αμερικανικού αργού τύπου WTI, παραδόσεως Νοεμβρίου, σημείωσαν άνοδο 5,2% στα 83,63 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, οι τιμές των futures του βρετανικού αργού τύπου Brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, σημείωσαν κέρδη 4,8% στα 89,53 δολάρια το βαρέλι.

Επέστρεψε πάνω από τα 1.700 δολάρια ο χρυσός

Με κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός, λαμβάνοντας ώθηση από την παράλληλη υποχώρηση του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 1.700 δολαρίων.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραψαν κέρδη 1,8% στα 1.702 δολάρια. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 8,1% στα 20,589 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελεί υψηλό 20 μηνών και το παλλάδιο πραγματοποίησε «άλμα» της τάξης του 2,17% στα 2.204,7842 δολάρια η ουγγιά.

Wall StreetΗΠΑΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςαποδόσεις ομολόγωνΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑOPEC+
Keywords
Τυχαία Θέματα