Πέντε νέα δεδομένα για ν’ αλλάξει το κλίμα

01:55 1/6/2011 - Πηγή: Reporter
Πέντε πατήματα για διατήρηση του κλίματος που δημιουργήθηκε χθες, υπάρχουν στην αγορά. Ικανά, να αντιστρέψουν το κλίμα σε τέτοιο βαθμό που να συζητάμε για άλλο χρηματιστήριο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, παράγοντες της αγοράς. Τα χθεσινά κέρδη και η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου σε ποσοστό άνω του 10% δίνει την εντύπωση πως έτσι, όπως έφυγαν οι ξένοι, μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν, αρκεί η κυβέρνηση να δώσει σαφή δείγματα γραφής. Το κλίμα που μπορεί να δημιουργηθεί στην αγορά, συμφέρει την κυβέρνηση να το συντηρήσει, αφού οι αποτιμήσεις θ' ανέβουν και οι αποκρατικοποιήσεις
θα γίνουν σε καλύτερες τιμές.Ο πρώτος λόγος ανόδου έχει να κάνει με την αλλαγή της γερμανικής στάσης, έτσι όπως την έθεσε το δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η εφημερίδα οδηγός στην οικονομική ενημέρωση και σε όσους παίρνουν τα ρίσκα τους στις αγορές, έγραψε χθες ότι η Γερμανία θα συναινέσει σε ένα ακόμα δάνειο προς την Ελλάδα και πως η χώρα μας θα πάρει την πέμπτη δόση. Για την έκτη δόση, όπως δήλωσε από το Ανόβερο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα μαθήματά της».  Το δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε, κάτι που έκανε καλό τόσο στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, όσο και στο ευρώ που από τα επίπεδα του 1,40, βρέθηκε και πάλι πάνω από 1,43.
Ο δεύτερος λόγος ανόδου έχει με την αυτο/ακύρωση της Ε.Ε. Χθες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, κ. Αμαντέους Αλταφάζ είπε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη χορήγηση της πέμπτης δόσης. Αυτά, όταν μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας η κυβέρνηση βρισκόταν σε σύγχιση και πανικό, λέγοντας και δημοσίως μάλιστα ότι αν δεν πάρουμε τα χρήματα της πέμπτης δόσης οδηγούμαστε σε χρεοκοπία τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν σε λίγες μόλις μέρες με κατάρρευση οι τράπεζες, αφού 'σηκώθηκαν' περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι και η Ε.Ε., δια του κ. Γιούγκερ απειλούσαν για την πέμπτη δόση, εκβιάζοντας με τον τρόπο τους οι Ευρωπαίοι για συναίνεση.
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την συναίνεση. Το Reuters επικαλέστηκε χθες πηγές, οι οποίες αναφέρουν πως η τρόικα συναινεί στη μείωση του ΦΠΑ, κάτι που θεωρήθηκε ως την αρχή της συναίνεσης, έστω και στη βάση που την έθεσε η Νέα Δημοκρατία.  Στη συνέχεια, κυβερνητικές πηγές βγήκαν να διαψεύσουν το θέμα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, μόνο αν η οικονομία μας δημιουργούσε πλεονάσματα.
O τέταρτος λόγος συνδέεται με τις αποκρατικοποιήσεις. Κι εκεί εστιάζεται το ζουμί για την βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς. Τραπεζίτης ανέφερε χθες στο «R» ότι οι ξένοι θέλουν αποκρατικοποιήσεις με τα δικά τους κριτήρια, άρα δικαιολογείται το να έχει λόγο η τρόικα. Μάλιστα, η παρουσία της σε μία υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων θα έφερνε θεαματικότερα αποτελέσματα σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, αφού οι ξένοι το μόνο που θέλουν να δουν για να ρίξουν πάλι τα χρήματά τους στην Ελλάδα, έργα και όχι άλλα λόγια ή φήμες.
Ο πέμπτος λόγος ανόδου έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένοι, έστω και δειλά, στο Χ.Α., προεξοφλώντας ότι και η
Keywords
Τυχαία Θέματα