Περιφερειακές εκλογές: Οι 12 «μονομάχοι» και τα προγνωστικά

Σε Πελοπόννησο, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Δυτική Μακεδονία δίνεται η μάχη, σε επίπεδο περιφερειών, στο β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο πρώτος γύρος έκρινε 7 συνολικά περιφέρειες με τη ΝΔ να κυριαρχεί, καθώς και στην Κρήτη στήριξε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος επανεξελέγη πανηγυρικά.

Από την πρώτη Κυριακή έμειναν,

όμως, ανοιχτά μέτωπα σε έξι περιφέρειες. Στις περισσότερες οι υποψήφιοι της ΝΔ συγκρούονται με πρώην στελέχη της, ενώ στη Θεσσαλία δίνεται η πιο σημαντική μάχη από την άποψη του πολιτικού μηνύματος που θα προκύψει.

Κι αυτό γιατί αναμετριέται ο εκλεκτός της ΝΔ, Κώστας Αγοραστός, με το Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος συσπειρώνει δυνάμεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η συγκεκριμένη εκλογική μονομαχία έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Θεσσαλία

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν από τη Θεσσαλία όπου στον πρώτο γύρο ο Κώστας Αγοραστός τερμάτισε μεν πρώτος, παρά τις πλημμύρες, ωστόσο, δεν πήρε 43%. Έμεινε στο 41% και θα αναμετρηθεί με τον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος πήρε 34%, έχοντας στήριξη και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτος ήρθε ο υποψήφιος του ΚΚΕ, το οποίο δίνει γραμμή για αποχή και μένει να δούμε τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του. Την ίδια ώρα η Ελευθερία Τζανακούλη, ενώ αρχικά δεν είχε δώσει γραμμή τελικά έπειτα από πιέσεις στήριξε τον κ. Αγοραστό.

Θρίλερ η Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο, ο υποψήφιος της ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός, διεκδίκησε την πρώτη Κυριακή ψήφο-ψήφο το «μαγικό» 43%.

Όλο το βράδυ ήταν στο 42,5%, όπου και τελικά παρέμεινε. Για να εκλεγεί λοιπόν θα πρέπει να επικρατήσει στο β’ γύρο απέναντι στον Πέτρο Τατούλη.

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης τερμάτισε δεύτερος με ποσοστό 32,10% και στο β’ γύρο όλα είναι ανοιχτά. Άλλωστε, τους δύο πρώτους ακολουθούν υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Οι ψηφοφόροι τους θα κρίνουν την τελική έκβαση της αναμέτρησης.

Δυτική Μακεδονία

Στη Δυτική Μακεδονία «κονταροχτυπιούνται» δύο γαλάζιοι υποψήφιοι. Πρώτος ήρθε ο «αντάρτης» Γιώργος Αμανατίδης και στο β’ γύρο θα αναμετρηθεί με τον Γιώργο Κασαπίδη.

Σε ρόλο... ρυθμιστή η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να πάρει ποσοστό 20%.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Ανάλογη εικόνα και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο Χρήστος Μέτιος που στηρίζει επίσημα η ΝΔ, θα βρει απέναντί του στο β’ γύρο τον «αντάρτη» του κυβερνώντος κόμματος, Χριστόδουλο Τοψίδη.

Ιόνιο

Γαλάζια μονομαχία στο β’ γύρο θα υπάρξει και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η Ρόδη Κράτσα, αν και είχε το επίσημο χρίσμα της ΝΔ έμεινε δεύτερη, με πρώτο τον Ιωάννη Τρεπεκλή.

Οι υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και πΑΣΟΚ θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μάχη της 15ης Οκτωβρίου, καθώς πήραν όλοι αξιομνημόνευτα ποσοστά.

Βόρειο Αιγαίο

Τέλος, ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχει προβάδισμα με 40% στο βόρειο Αιγαίο και αντίπαλο στο β’ γύρο τον ισχυρό στην περιοχή ανεξάρτητο υποψήφιο (προερχόμενο από τη ΝΔ), Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

Το ΚΚΕ ήρθε τρίτο με 13,5%, ενώ η υποψήφια με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τέταρτη με ποσοστό 11,29%. Οι ψηφοφόροι τους ασφαλώς και θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

περιφερειεςεκλογέςαναμετρήσειςβ' γύροςΥΠΟΨΗΦΙΟΙπεριφερειάρχες
Keywords
Αναζητήσεις
perifereiakes-ekloges-oi-12-monomachoi-kai-ta-prognostika.htm
Τυχαία Θέματα