Ποιά ονόματα ακούγονται για τη θέση του Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ

Αναταραχή στους ηγέτες της Ευρωζώνης έφερε η απρόσμενη σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη. Κι ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια αλλά και οι διεργασίες για την τοποθέτηση του διαδόχου του Στρος-Καν, η ευρωζώνη φαίνεται να θέλει απεγνωσμένα η θέση να παραμείνει σε ευρωπαϊκά χέρια.Ήδη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ
δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη έχει "πολλούς λόγους" για να διατηρήσει τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην περίπτωση που ο Dominique Strauss-Kahn παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής.
"Ξέρουμε ότι μεσοπρόθεσμα, οι αναδυόμενες χώρες μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στη διεύθυνση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας... Όμως, σ' αυτή τη φάση, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πούμε ότι η Ευρώπη έχει καλούς υποψηφίους", δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι "το ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμη".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης απορρίπτουν την ιδέα της τοποθέτησης ενός μη Ευρωπαίου επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τον οποίο θα πρέπει να συνομιλούν για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν διάφορα ονόματα ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Ήδη ακούστηκε το όνομα του ιταλού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προβάλλει ως επικρατέστερος υποψήφιος να αναλάβει την ΕΚΤ. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι "ποσώς ενδιαφέρεται" για τη διαδοχή του Γάλλου Ντομινίκ Στρος-Καν στην κεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης προετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του, διαδεχόμενος τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη διοίκηση της κεντρική ευρωπαϊκής τράπεζας, αποσπώντας σήμερα την κατ’ αρχήν έγκριση της υποψηφιότητάς τους από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ακούγονται ακόμα έντονα τα ονόματα της υπουργού οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ίσως αφήσει το υπουργείο της για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Έντονα σενάρια είχε δημιουργήσει και το όνομα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ακόμα και πριν το σκάνδαλο Στρος-Καν. Το όνομα του επανέρχεται έντονα μετά τα πρόσφατα γεγονότα.
 
Θυμίζουμε ότι ήδη από τον Απρίλιο ο νυν πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, από πολιτική αντιπαλότητα με τον πρώην αρχηγό των εργατικών, είχε ταχθεί ενάντια στην συγκεκριμένη υποψηφιότητα.  «Ήρθε ο καιρός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναζητήσει τον ηγέτη του και πέραν των χωρών της Ευρώπης», είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείοντας έτσι από τη διεκδίκηση της θέσης τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, Γκόρντον Μπράουν.

Χαρακτηρίζοντας, μάλιστα τον Μπράουν "αρνητή του ελλείμματος", ο Κάμερον είχε τονίσει ότι οι επιδόσεις του όσο ήταν πρωθυπουργός δείχνουν πως δεν είναι ο κατάλληλος για τη θέση αυτή. Παράλληλα, είχε δηλώσει ότι η άνοδος της Ινδίας και της Κίνας
Keywords
Τυχαία Θέματα