Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Ρόλο διαμεσολαβητή θέλει να παίξει η Τουρκία

22:03 4/3/2022 - Πηγή: Reporter

Να διαμεσολαβήσει για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη ρωσο-ουκρανική διένεξη θέλει η Τουρκία.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα (4/3) σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θέλει να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Ουκρανού ομολόγου του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, στις 11-13 Μαρτίου.

«Η Τουρκία είναι ένα από τα λίγα κράτη που μπορούν

να καθιερώσουν διάλογο και με τις δύο πλευρές. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, σχεδιάζαμε να συγκεντρώσουμε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, αλλά αυτό ήταν πριν από τον πόλεμο. Θέλουμε να φέρουμε την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά μαζί σε υπουργικό επίπεδο. Χθες, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο φόρουμ, αλλά δεν ξέρω αν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας θα μπορέσει να έρθει υπό αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Σημείωσε επίσης ότι «ο ανοιχτός τουρκικός εναέριος χώρος έχει στρατηγική και ανθρωπιστική σημασία».

Θετική ανταπόκριση από τη Ρωσία

Με τη σειρά του, ο Γκενάντι Γκατίλοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, καλωσόρισε την τουρκική πρόταση να διοργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Γκατίλοφ φέρεται να είπε ότι ήταν καλή η ιδέα της διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντησης κατά τη διάρκεια του διπλωματικού φόρουμ.

ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΤσαβούσογλουΓκέναντι Γκατίλοφ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα