Πολωνία και Ουκρανία αυξάνουν την παραγωγή άνθρακα ενόψει του χειμώνα

Η Πολωνία και η Ουκρανία αυξάνουν τη φετινή παραγωγή θερμικού άνθρακα, του πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου, καθώς προετοιμάζονται για το χειμώνα κι ενώ η Ευρώπη παλεύει με μια κρίση ενεργειακής ασφάλειας που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η χρήση θερμικού άνθρακα ως καυσίμου για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να μειωθεί κατακόρυφα εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τους στόχους του για να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα. Όμως, καθώς οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί μετά

τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ευρώπης στη Μόσχα, η ήπειρος αγωνίζεται για εναλλακτικές προμήθειες.

Παρά τις εκτεταμένες δεσμεύσεις για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία ετοιμάζονται να ενισχύσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ως μέτρο έκτακτης ανάγκης.

Η Πολωνία σχεδιάζει να «αυξήσει την παραγωγή θερμικού άνθρακα από τα υπάρχοντα ορυχεία φέτος κατά 1,5 εκατομμύριο τόνους», δήλωσε στο Reuters ο Janusz Olszowski, πρόεδρος του Πολωνικού Επιμελητηρίου Βιομηχανίας και Εμπορίου Εξόρυξης.

Το ανθρακωρυχείο της χώρας PGG είχε πει ότι θα κλείσει σταδιακά όλα τα ορυχεία του έως το 2049.

"Πέρυσι, τα πολωνικά ανθρακωρυχεία συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο μείωσης του δυναμικού εξόρυξης. Επομένως, δεν μπορούμε να αυξήσουμε ξαφνικά την παραγωγή φέτος με σημαντικό τρόπο", δήλωσε ο Olszowski.

Η Πολωνία, η οποία βασίζεται στον άνθρακα για περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, νωρίτερα αυτό το μήνα εισήγαγε επίσης μέτρα που θα επιδοτούν τον άνθρακα για να μετριάσει τις αυξανόμενες τιμές.

Μαρία Μπερτζελέτου

ΠολωνίαΟυκρανίαάνθρακαςΧΕΙΜΩΝΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα