Πολωνία: Προεδρικό βέτο στο «χάπι της επόμενης μέρας» χωρίς συνταγή

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Άντζει Ντούντα, ασκεί βέτο στη νομοθεσία που προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση στο αντισυλληπτικό χάπι της επόμενης ημέρας, η χορήγηση του οποίου, σήμερα, επιτρέπεται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της διακυβέρνησης του εθνικιστικού λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), έχει παρατηρηθεί μείωση στα δικαιώματα των γυναικών όσον αφορά την αναπαραγωγή, ενώ η πρόβαση στην αντισύλληψη «έκτακτης ανάγκης», από το 2017, είναι δυνατή αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Ο Ντούντα αποφάσισε να «αναπέμψει στο Κοινοβούλιο την τροποποίηση

του νόμου (σ.σ. που ζήτησε η νέα κυβέρνηση) για τα φαρμακευτικά προϊόντα, ζητώντας την επανεξέτασή του (βέτο)», αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός, που κυβερνά την Πολωνία από το Δεκέμβριο, είχε υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο με στόχο να επιτραπεί η πρόσβαση στο χάπι της επόμενης ημέρας από την ηλικία των 15 ετών. Ο αρχηγός του κράτους αιτιολόγησε την άρνησή του, επικαλούμενος τον σεβασμό των προδιαγραφών, για την προστασία της υγείας των παιδιών. Ο Άντζει Ντούντα «δε μπορεί να δεχθεί νομικές λύσεις που επιτρέπουν στα παιδιά κάτω των 18 ετών να έχουν πρόσβαση σε αντισυλληπτικά φάρμακα χωρίς ιατρικό έλεγχο και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος και η ευθύνη των γονιών», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Κρίμα που ο πρόεδρος στρέφεται για άλλη μια φορά εναντίον των γυναικών της Πολωνίας», σχολίασε στην πλατφόρμα X η Πολωνή υφυπουργός Παιδείας Καταρζίνα Λουμπνάουερ.

Έχοντας προβλέψει το προεδρικό βέτο, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως θα παρέκαμπτε αυτό το εμπόδιο, επιτρέποντας στους φαρμακοποιούς να εκδίδουν συνταγές για το χάπι. «Ετοιμάσαμε ένα κανονισμό (...) Αυτό το χάπι θα είναι διαθέσιμο με φαρμακευτική συνταγή», η οποία θα εκδίδεται από τους φαρμακοποιούς, είχε δηλώσει την Τετάρτη (27/3) η υπουργός Υγείας της χώρας, Ιζαμπέλα Λεστσίνα. «Αν δεν θέλουμε οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια να έχουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστήσουμε το χάπι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο», δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντισύλληψη «έκτακτης ανάγκης» πρέπει να «περιλαμβάνεται συστηματικά» σε όλα τα εθνικά προγράμματα οικογενειακού σχεδιασμού.

#Πολωνία #ΧΑΠΙ_ΤΗΣ_ΕΠΟΜΕΝΗΣ_ΗΜΕΡΑΣ #αντισύλληψη #ιατρική_συνταγή #φαρμακεία
Keywords
Αναζητήσεις
polonia-proedriko-veto-sto-chapi-tis-epomenis-meras-choris-syntagi.htm
Τυχαία Θέματα