Πώς φτάσαμε στην έγκριση ETF Bitcoin στις ΗΠΑ

Μια μακρά αναμονή για την έναρξη διαπραγμάτευσης ETF Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε τέλος την προηγούμενη εβδομάδα, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ενέκρινε 11 προϊόντα για εισαγωγή και διαπραγμάτευση σε πολλά εθνικά ανταλλακτήρια.

Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και το CryptoPotato κάνει μια καταγραφή των «σταθμών» που οδήγησαν σε άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων.

Να σημειώσουμε πως το ακρωνύμιο ETF σημαίνει

Exchange Traded Fund (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο), το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «tracker». Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο ακολουθεί έναν δείκτη, ένα ομόλογο ή έναν συνδυασμό προϊόντων.

Η πρώτη αίτηση και απόρριψη

Το 2013, οι Cameron και Tyler Winklevoss, συνιδρυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Gemini, υπέβαλαν αίτηση στην SEC για την έναρξη ενός spot Bitcoin ETF για πρώτη φορά. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης Grayscale Investments κυκλοφόρησε το Bitcoin Investment Trust (GBTC), ένα ανοιχτό ιδιωτικό καταπίστευμα Bitcoin.

Μετά από αρκετές προσαρμογές στην αίτησή τους, η SEC απέρριψε το αίτημα των διδύμων Winklevoss το 2017 με το σκεπτικό ότι οι αγορές Βitcoin δεν ήταν αρκετά ώριμες. Εντός της ίδιας περιόδου, η Grayscale, η οποία είχε υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή για τη μετατροπή του GBTC σε ένα spot Bitcoin ETF το προηγούμενο έτος, απέσυρε την αίτησή της, επικαλούμενη υπανάπτυξη του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Οι αδερφοί Winklevoss επέμειναν και υπέβαλαν μια δεύτερη αίτηση για Bitcoin ETF το 2018, αλλά αντιμετώπισαν άλλη μια απόρριψη από την SEC μέσα σε ένα μήνα. Εκείνη την εποχή, ο οργανισμός είπε ότι οι αγορές BTC ήταν επιρρεπείς σε χειραγώγηση.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την Grayscale

Δύο χρόνια αργότερα, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων VanEck υπέβαλε πρόταση στην SEC για την έναρξη ενός spot Bitcoin ETF και η αντίπαλη εταιρεία Bitwise απέσυρε μια αίτηση που είχε κατατεθεί το 2019 για παρόμοιο προϊόν.

Το 2021, η Bitwise υπέβαλε άλλο αίτημα, η SEC απέρριψε την πρόταση της VanEck και ο Gary Gensler αντικατέστησε τον Jay Clinton ως πρόεδρο της SEC. Την ίδια χρονιά, η Grayscale κατέθεσε άλλη μια αίτηση στην SEC, αλλά αυτή τη φορά η υπηρεσία ενέκρινε το πρώτο ETF Bitcoin στις ΗΠΑ.

Μέχρι το 2022, η Επιτροπή είχε απορρίψει αιτήσεις από πολλούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των SkyBridge, Fidelity, Bitwise και Grayscale. Δεδομένου ότι η Grayscale δεν έλαβε την επιθυμητή απόφαση της SEC, έσυρε την υπηρεσία στο δικαστήριο και το 2023, ένας ομοσπονδιακός δικαστής εφέσεων διέταξε την τελευταία να επανεξετάσει την αίτηση.

Η Ψευδής Έγκριση

Πριν από την απόφαση-ορόσημο για την Grayscale, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η Ark Invest, η BlackRock, η Fidelity και η Invesco είχαν υποβάλει αιτήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εκκίνηση spot ETF Bitcoin. Ενώ φαινόταν ότι η SEC θα απέρριπτε τα αιτήματα όπως είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια, η απόφαση του οργανισμού να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου αύξησε την πιθανότητα να συμβεί το αντίθετο.

Μέχρι το τέλος του 2023, συνολικά 13 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είχαν υποβάλει αίτηση για spot Bitcoin ETF και η προθεσμία για την απόφαση της SEC ορίστηκε στις 10 Ιανουαρίου.

Καθώς η αισιοδοξία γύρω από την απόφαση της SEC αυξήθηκε, ο λογαριασμός X του οργανισμού παραβιάστηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024 και δημοσιεύτηκε ένα tweet που ανήγγειλε την έγκριση όλων των αιτήσεων. Ωστόσο, η είδηση διαψεύστηκε μέσα σε μια ώρα, καθώς ο Gensler αποκάλυψε ότι η ανάρτηση δεν ήταν της SEC και δεν υπήρχε ακόμα έγκριση.

Μια απόφαση ορόσημο

Εν μέσω αστάθειας της αγοράς και εικασιών γύρω από τις εγκρίσεις των ETF Bitcoin, η SEC έδωσε τελικά «πράσινο φως» στα προϊόντα στις 10 Ιανουαρίου. Την επόμενη μέρα, τα 11 ETF άρχισαν να διαπραγματεύονται σε πολλά ανταλλακτήρια, με τον όγκο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για 700.000 συναλλαγές.

#ETF #Bitcoin #ΗΠΑ #κρυπτονομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
pos-ftasame-stin-egkrisi-etf-bitcoin-stis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα
Πώς, ETF Bitcoin, ΗΠΑ,pos, ETF Bitcoin, ipa