Πώς η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να κάνει… καλό στον πλανήτη

15:35 6/4/2024 - Πηγή: Reporter

Το ποσοστό κατακερματισμού Bitcoin συνεχίζει να καταγράφει εκπληκτικά υψηλά ρεκόρ λίγες εβδομάδες πριν από το τέταρτο halving, με τους επικριτές του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος να του… προσάπτουν μεταξύ άλλων ότι η εξόρυξή του είναι επιζήμια για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, οι εξορύκτες Bitcoin μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο ολόκληρη η πολιτεία της Γιούτα.

Η μελέτη της EIA

υπολόγισε επίσης ότι η εξόρυξη Bitcoin αντιπροσωπεύει κάπου μεταξύ 0,6% έως και 2,3% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ το 2023.

Το Bloomberg Crypto επισημαίνει ότι αυξανόμενος ρυθμός κατακερματισμού έχει προκαλέσει «εντεινόμενες ανησυχίες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους σχεδιαστές του ηλεκτρικού δικτύου σχετικά με την καταπόνηση του δικτύου σε περιόδους αιχμής της ζήτησης, αύξησης του ενεργειακού κόστους και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια».

Οι εταιρείες εξόρυξης Bitcoin θα υποχρεώνονται σύντομα να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην EIA, το τμήμα στατιστικής έρευνας του Υπουργείου Ενέργειας.

«Θα εστιάσουμε συγκεκριμένα στο πώς εξελίσσεται η ζήτηση ενέργειας για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, θα εντοπίσουμε γεωγραφικές περιοχές υψηλής ανάπτυξης και θα ποσοτικοποιήσουμε τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της ζήτησης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

Το 2022, οι Δημοκρατικοί νομοθέτες ζήτησαν από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξόρυξης Bitcoin στις ΗΠΑ να αποκαλύψουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη ρύπανση από τις δραστηριότητές τους.

Το Κογκρέσο ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας και την EPA να απαιτήσουν αυτά τα στοιχεία αφού καμία από τις εταιρείες δεν παρείχε όλες τις πληροφορίες που ζήτησαν οι νομοθέτες.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Time, «οι επικριτές λένε ότι η εξόρυξη προκαλεί τόσο μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική ζημιά, λόγω της χρήσης ενέργειας, όσο και τοπική βλάβη».

Πώς η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να… πρασινίσει τον πλανήτη

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση στο HackerNoon, «η εξόρυξη Bitcoin τείνει να χρησιμοποιεί μόνο τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στον κόσμο». Παράλληλα, «βοηθά στην απεξάρτηση του δικτύου από τον άνθρακα και στη μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας». Επιπλέον, «προωθεί την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα στον ενεργειακό τομέα».

Ο συγγραφέας γράφει ότι η εξόρυξη Bitcoin δημιουργεί «μια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια που διαφορετικά θα ήταν χαμένη ή αχρησιμοποίητη, και έτσι θα βελτιώσει την απόδοση και τη χρήση του ενεργειακού τομέα».

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πώς οι εξορύκτες Bitcoin εκμεταλλεύονται τη λανθάνουσα ενέργεια σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως υδροηλεκτρικά φράγματα, ηλιακά πάρκα και εκλάμψεις φυσικού αερίου», συμπληρώνει.

Μάλιστα, παραθέτει μια μελέτη από την εταιρεία έρευνας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CoinShares που διαπίστωσε ότι το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας εξόρυξης Bitcoin προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι οι εξορύκτες Bitcoin παράγουν το εκπληκτικό 39% της ενέργειας που χρησιμοποιούν επιτόπου χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές.

Έτσι, οι υποστηρικτές του Bitcoin επισημαίνουν ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι, όχι μόνο η εξόρυξη του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος δεν κάνει πραγματικό κακό στον πλανήτη, αλλά αντιθέτως μπορεί να βοηθήσει και στο να τον κάνει πιο «πράσινο», εκμεταλλευόμενο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ενέργεια που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσε ανεκμετάλλευτη.

#κρυπτονομίσματα #HALVING #Bloomberg #EIA
Keywords
Αναζητήσεις
pos-i-exoryxi-bitcoin-borei-na-kanei-kalo-ston-planiti.htm
Τυχαία Θέματα