«Πότε έρχεται ο πόλεμος;»: Η πιο συχνή ερώτηση στη Λιθουανία

Ένα... ασυνήθιστο μήνυμα κυκλοφόρησε σε ολόκληρη τη Λιθουανία αυτόν τον μήνα και δεν προήλθε από τα ρωσικά τρολ που προσπαθούσαν να προκαλέσουν φόβους στο έθνος της Βαλτικής, αλλά από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους αναστατωμένους πολίτες.

Ο στρατός της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι δέχεται καθημερινά πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία!

Οι ένστολοι στρατιώτες έχουν διαπιστώσει πως ο κόσμος του πλησιάζει και τους ρωτά ακριβώς το ίδιο

πράγμα: «Πότε έρχεται ο πόλεμος και τι πρέπει να κάνω γι' αυτό;»

Όπου τους συναντούν, σε βενζινάδικα που ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους, σε καταστήματα που σταματούν για έναν καφέ ή ένα σνακ η ερώτηση είναι πάντα ίδια. Ανάλογα emails φτάνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ενόπλων δυνάμεων της Λιθουανίας. Είναι δηλαδή σαφές πως ο κόσμος αγωνιά.

Η Λιθουανία ήταν επιφυλακτική με τη γείτονά της από τότε που ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1990, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ξεφτίσει τα νεύρα και έχει προκαλέσει οδυνηρές αναμνήσεις της σοβιετικής καταστολής.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ρωσία φαίνεται να παίρνει το πάνω χέρι στην Ουκρανία και οι σύμμαχοι του Κιέβου αγωνίζονται να το προμηθεύσουν όπλα. Ακόμα και η ίδια Λιθουανία το κάνει.

Είναι σαφές πως μία νικηφόρα Ρωσία θα αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για την περιοχή της Βαλτικής, όπως προειδοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες και αξιωματούχοι του στρατού, που τώρα λένε ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με τους δυτικούς γείτονές της.

Το ερώτημα λοιπόν των Λιθουανών πολιτών είναι μεν ασυνήθιστο για τα δεδομένα των χωρών της ΕΕ, αλλά δυστυχώς έχει βάση. Δεν είναι μία υπερβολική αντίδραση, ένα ομαδικό άγχος, αλλά μία υπαρκτή απειλή. Και θέλουν να είναι προετοιμασμένοι.

Σημειώστε δε πως αν και οι αρχές καθησυχάζουν τον κόσμο, υπάρχει εδώ και καιρό επίσημη σύσταση να αποθηκεύσουν όλοι οι Λιθουανοί τρόφιμα, μπαταρίες και προμήθειες για να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες.

#Λιθουανία #Ρωσία #πόλεμος #ΑΠΕΙΛΗ #ΝΑΤΟ
Keywords
Αναζητήσεις
pote-erchetai-o-polemos-i-pio-sychni-erotisi-sti-lithouania.htm
Τυχαία Θέματα