Προ των 100 δολαρίων το πετρέλαιο-Σε χαμηλό 6μήνου ο χρυσός

Νέα ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Τετάρτη (27/9) οι τιμές του πετρελαίου, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους για το 2023, έπειτα από την απότομη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ που ενέτεινε τις ανησυχίες για τα αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα 100 δολάρια είναι πλέον προ των πυλών για τον «μαύρο χρυσό».

Ειδικότερα, το αργό West Texas

Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραψε άλμα 3,6% στα 93,68 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 29 Αυγούστου και τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τις 5 Μαΐου.

Αντίστοιχα, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, διαμορφώθηκε στα 96,55 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ράλι 2,8%, για το υψηλότερο κλείσιμό του από τις 7 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια στα 416,3 εκατ. την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν εξαιρετικά μικρότερη πτώση κατά 320 χιλ. βαρέλια.

Τα αποθέματα στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα, βασικό κόμβο αποθήκευσης και σημείο παράδοσης των futures του αργού στις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 943.000 βαρέλια την εβδομάδα υποχωρώντας κάτω από τα 22 εκατ. βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

"Τα μεγάλα νέα ήταν τα αποθέματα στο Κούσινγκ. Και αυτό τροφοδοτεί το ευρύτερο ράλι. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους traders είναι το Κούσινγκ που πλησιάζει πολύμηνα λειτουργικά χαμηλά, κάτι που συνιστά ανοδική δύναμη για τις τιμές του αργού", σημειώνει ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος trading στην BOK Financial. Ο ίδιος ωστόσο προειδοποιεί ότι "η αγορά είναι υπεραγορασμένη και σίγουρα χρειάζεται διόρθωση".

Τα αποθέματα στο Κούσινγκ υποχωρούν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της έντονης ζήτησης διυλισμένα προϊόντα και εξαγωγές, εγείροντας ανησυχίες για την ποιότητα του εναπομείναντος αργού στον κόμβο και την πιθανότητα πτώσης των αποθεμάτων κάτω από τα ελάχιστα λειτουργικά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος του δολαρίου έριξε τον χρυσό σε χαμηλό 6,5 μηνών την Τετάρτη. Το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει απώλειες 3,8% τον Σεπτέμβριο, καθώς όσο ανεβαίνουν το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων, τόσο επιβαρύνεται ο χρυσός. Η σημερινή ήταν η τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για το μέταλλο.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 28,8 δολαρίων ή 1,52% και η τιμή του έκλεισε στα 1.871,60 δολάρια η ουγγιά, το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί σε κλείσιμο τους τελευταίους 6 μήνες (από τις 10 Μαρτίου).

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο χρυσός έχει πέσει κάτω από το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά, δήλωσε ο Ρούπερτ Ρόουλινγκ, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money. «Είναι πιο αξιοσημείωτο ότι ο χρυσός άντεξε όσο κράτησε», υποστήριξε σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςΑποθέματα αργούΚΟΥΣΙΝΓΚδολαριο
Keywords
Αναζητήσεις
pro-ton-100-dolarion-to-petrelaio-se-chamilo-6minou-o-chrysos.htm
Τυχαία Θέματα