Πρόταση «μαμούθ» της BHP για την εξαγορά της Anglo American

Αλλάζει εκ θεμελίων ο «χάρτης» στον κλάδο των εξορύξεων, καθώς η BHP Group έκανε πρόταση 38,8 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Anglo American.

Σύμφωνα με το Reuters, το κυοφορούμενο deal θα οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου «παίκτη» στην εξόρυξη χαλκού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η BHP

είπε ότι θα προσφέρει στους μετόχους της Anglo 25,08 λίρες (31,39 δολάρια) ανά μετοχή, σε ένα premium 31%, υπό την προϋπόθεση ότι η Anglo American θα αποσχίσει τις συμμετοχές της σε δύο μονάδες που είναι εισηγμένες στη Νότια Αφρική, την Anglo American Platinum και την Kumba Iron Ore.

Η Anglo, η οποία έχει ορυχεία σε χώρες όπως η Χιλή, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Αυστραλία, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο επανεξετάζει την αυτόκλητη, μη δεσμευτική και υπό όρους πρόταση της BHP. Σύμφωνα με τους βρετανικούς κανόνες εξαγοράς, η BHP έχει προθεσμία έως τις 22 Μαΐου για να κάνει μια τελική πρόταση.

Η εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν όμιλο, που θα ελέγχει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, ο οποίος είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μέταλλα. Θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει περαιτέρω διάθεση ενοποίησης σε έναν τομέα που έχει βιώσει πρόσφατα συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε μέταλλα που θεωρούνται κρίσιμα για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Η πρόταση έρχεται αφότου η Anglo ξεκίνησε την επανεξέταση των περιουσιακών της στοιχείων τον Φεβρουάριο, ως απάντηση στη μείωση κατά 94% των ετήσιων κερδών και σε μια σειρά αποσβέσεων λόγω της πτώσης της ζήτησης για τα περισσότερα από τα μέταλλα της.

#BHP #Anglo_American #ορυχεία #ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα