Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στις εργατοώρες

Πρώτη με απόσταση τουλάχιστον μισής ώρας από τον δεύτερο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και 3,5 ωρών από τον μέσο όρο της ΕΕ, είναι η Ελλάδα όσον αφορά τον χρόνο εργασίας σε εβδομαδιαία βάση.

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο εργαζόμενο, με τα στοιχεία της Eurostat να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά έρχονται τη στιγμή που η κυβέρνηση, μέσω του νέου εργασιακού της νομοσχεδίου,

επιχειρεί να επεκτείνει τον χρόνο που θα… επιθυμεί να δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος.

Όπως αναφέρει η Eurostat, το 2022 μία συνηθισμένη εβδομάδα εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 37,5 ώρες.

Η στατιστική αρχή προσθέτει πως είναι ορατές σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Την αρνητική πρωτιά κατακτούν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα που δουλεύουν 41 ώρες την εβδομάδα, ενώ ακολουθούν η Πολωνία (40,4 ώρες), η Ρουμανία και η Βουλγαρία (40,2 ώρες αμφότερες).

Στο αντίθετο άκρο, οι εργαζόμενοι στην Ολλανδία απασχολούνται τις λιγότερες ώρες σε εβδομαδιαία βάση στην ΕΕ (33,2 ώρες) και ακολουθούν η Γερμανία (35,3 ώρες) και η Δανία (35,4 ώρες).

Μοναδική χώρα, που ξεπερνά την Ελλάδα σε εργατοώρες και για την οποία έχει στοιχεία η Eurostat, αν και δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ, είναι η Σερβία με 43,3 ώρες εβδομαδιαίως. Να σημειωθεί ότι η Σερβία αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.

eurostatΕυρωπαϊκή Ενωσηεργασιακό νομοσχέδιοΟλλανδία
Keywords
Τυχαία Θέματα