Πρώτη φορά πάνω από τα 200 ευρώ το φυσικό αέριο!

18:30 4/3/2022 - Πηγή: Reporter

Πρώτη φορά στα χρονικά «έσπασε» το φράγμα των 200 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπό τις πιέσεις που ασκεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια του σημείου αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς (TTF - Title Transfer Facility) για παράδοση τον Απρίλιο «εκτοξεύθηκαν» σε νέο ρεκόρ, στα 213,895 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), σημειώνοντας άνοδο 29% σε σχέση με χθες (3/3). Μέσα σε μία εβδομάδα το φυσικό αέριο έχει δει άνοδο έως 60%.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

άφησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, σηματοδοτώντας μία κλιμάκωση των κυρώσεων της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένοι πελάτες στην Ευρώπη αφήνουν τα συμβόλαια με την Gazprom να λήξουν και έτσι αναζητούν ποσότητες σε μια ήδη στενή αγορά. Πάντως, η Gazprom διαβεβαίωσε ότι η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά βάσει των παραγγελιών των πελατών.

Οι ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe σταμάτησαν την Παρασκευή, ενώ η ζήτηση από την Gazprom για πρόσθετη χωρητικότητα για διέλευση μέσω Ουκρανίας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία από τους φορείς εκμετάλλευσης αγωγών.

ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΜπορέλGazprom
Keywords
Τυχαία Θέματα