Ψηφιακοί νομάδες: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιδανικός προορισμός;

Στην Ελλάδα ως έναν μελλοντικά ιδανικό προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες, αναφέρθηκαν εισηγητές κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου Digital Mobilities.

«Ζούμε σε μια εποχή που η εργασία αλλάζει πλέον μορφή. Η παροχή εργασιών από απόσταση γίνεται ολοένα και πιο συνήθης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσπαθήσαμε να δούμε τι είδους διευκολύνσεις θα μπορούσαμε να παρέχουμε» πρόσθεσε. Όπως ανέφερε, η η Ελλάδα

είναι μια χώρα που μπορεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες για λόγους που ξεκινούν από το κλίμα και την ομορφιά του φυσικού τοπίου και φτάνουν ως το υψηλό ποσοστό πτυχιούχων, την επάρκεια σε υποδομές και το κόστος ζωής.

«Οι βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης ήταν δυο. Πρώτον να προσφέρουμε ένα απλό, λειτουργικό και προσβάσιμο νομικό πλαίσιο στους ψηφιακούς νομάδες και δεύτερον να μην μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το πλαίσιο διάφοροι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε ακόμη.

Τα εργαλεία που διαθέτει η ελληνική πολιτεία στους ψηφιακούς νομάδες είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, άδειες παραμονής που μπορούν να ανανεώνονται και δίνει τη δυνατότητα να εγκαθίσταται ένας εξ αποστάσεως εργαζόμενος στη χώρα μας με την οικογένειά του και υπηρεσίες «μιας στάσης», δηλαδή απαλλαγμένες από την γραφειοκρατία. Όπως βεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο για τη χώρα μας, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή της περιφέρειας με τη δημιουργία νέων υποδομών, όπως είναι τα υπό σχεδιασμό 32 υδατοδρόμια στα νησιά του Αιγαίου, και την εκπόνηση δράσεων, στόχος των οποίων είναι η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι λειτουργούν ψηφιακά γραφεία πληροφοριών, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια, στα ερωτήματα που έρχονται από πολλά μέρη του πλανήτη να παρέχονται πληροφορίες μέσα σε μία ημέρα. Όπως αναφέρθηκε, τα ερωτήματα αφορούν κυρίως σε θέματα βίζας, φορολογικά και διαμονής αλλά και διάφορα άλλα διαδικαστικά θέματα.

«Μπορούμε να κάνουμε το αποτύπωμα των ψηφιακών νομάδων ακόμη πιο έντονο» τόνισαν αιρετοί και αξιωματούχοι από την Αθήνα, την Ρόδο, την Κρήτη, τα Ιωάννινα και την Καλαμάτα.

Digital Mobilitiesψηφιακοί νομάδεςΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Keywords
Τυχαία Θέματα