Ρεύμα: «Τρέχουν» για διακανονισμούς και ρυθμίσεις οι πάροχοι

«Τις τελευταίες ώρες, μετά τις νομικές κινήσεις στις οποίες προέβησαν κάποιοι δήμοι κατά των έξι παρόχων ενέργειας, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και άρχισαν να γίνονται κάποιες καταβολές. Θα πρέπει να γίνει οριζόντια σε όλους τους Δήμους και να φτιαχτεί το νομικό πλαίσιο στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να μην χρειαστεί ξανά να κάνουμε τέτοιου είδους φασαρία, για αυτονόητα πράγματα», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μάλιστα

είπε ότι μετά τις νομικές κινήσεις ήδη το πρωί της Παρασκευής (18/2) υπήρξε μία σημαντική καταβολή σε σχέση με χρέη παρόχων προς τον Δήμο του (Τρικκαίων) κι έτσι οφειλές 600 χιλιάδων ευρώ μειώθηκαν στο επίπεδο των 30.000.

«Αν ένας Δήμος αφήσει ένα λογαριασμό απλήρωτο, έρχεται το υπουργείο Οικονομικών και λέει ότι τα χρήματα αυτά παρακρατούνται από τις κρατικές μεταβιβάσεις. Άρα όταν εμείς ως Δήμοι πρέπει να είμαστε συνεπείς, δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων μας που έρχεται από τα ανταποδοτικά τέλη, να μην μας αποδίδεται. Από τη στιγμή που οι πάροχοι παίρνουν προμήθεια για να εισπράξουν και να αποδώσουν τα χρήματα, θα πρέπει η εκκαθάριση να γίνεται μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Όταν αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ανάκλησης της άδειας του παρόχου. Θα πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αποτρέπει τα φαινόμενα τύπου Εnerga, να μην αποδίδονται τα παρακρατηθέντα ή να αποδίδονται με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Συγχωνεύσεις πάντως και εξαγορές φαίνεται να φέρνει στην αγορά ενέργειας η κρίση των τελευταίων μηνών καθώς, ειδικά μη καθετοποιημένοι "παίκτες", όσοι δηλαδή δεν έχουν ιδιοπαραγωγή και δεν είναι υπό την "ομπρέλα" ισχυρών Ομίλων αντιμετωπίζουν μεγάλα ανοίγματα και οφειλές, που αθροιστικά, μόνο, σε Διαχειριστές φτάνουν σχεδόν τα 250 - 300 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, εδώ και καιρό, οι εποπτικές αρχές δηλαδή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ενεργοποιηθεί ώστε μην υπάρξουν και πάλι “κανόνια” τύπου Energa - Hellas Power που οδήγησαν σε μεγάλες ζημιές τότε τη ΔΕΗ και βέβαια πολλούς Δήμους.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Ολομέλειας υπάρχει μια “γενιά” χρεών που φτάνουν προς τον ΔΕΔΔΗΕ τα 210 εκατ. ευρώ (τα 88 εκατ. ευρώ αυτά είναι οφειλές της μητρικής ΔΕΗ), προς τον ΑΔΜΗΕ τα 10 εκατ. ευρώ και προς τον ΔΑΠΕΕΠ τα 55 εκατ. ευρώ. Βέβαια μέρος αυτών είναι σε διαδικασία διακανονισμού, ενώ εκτός διακανονισμού οφειλές καλύπτονται από εγγυήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, συνήλθε η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και των Διαχειριστών για να εξετάσει το θέμα με τα χρέη προς τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ). Επίσης η Ολομέλεια της ΡΑΕ είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των παρόχων, ενώ και ο κ. Σκρέκας προχώρησε σε απευθείας επαφές με τους παρόχους για να διακριβώσει το μέγεθος του προβλήματος και να πιέσει για λύσεις.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε από τους Διαχειριστές να αποστείλουν άμεσα αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές (είτε είναι σε διακανονισμό και είτε όχι, σε ποιο βαθμό τηρούνται οι διακανονισμοί κ.λπ.), ενώ δόθηκε σήμα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους Διαχειριστές το ταχύτερο δυνατό με ενεργοποίηση εντατικών διακανονισμών. Ανάλογο σήμα δόθηκε, δε, και στους διαχειριστές ώστε να επιταχύνουν τις κινήσεις τους.

Γιώργος Αλεξάκης

Ρυθμιστική Αρχή ΕνέργειαςΔημήτρης ΠαπαστεργίουEnerga Hellas PowerΑΔΜΗΕΔΕΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρεύμα, Τρέχουν,revma, trechoun