Σε χαμηλό τριμήνου το πετρέλαιο-Αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ζήτηση

Με ημερήσια πτώση σχεδόν 3% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (8/11) για τις τιμές του πετρελαίου, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών λόγω των ανησυχιών για έντονη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 2,14 δολάρια ή 2,6% στα 79,47 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό

αργό WTI έχασε 2,12 δολάρια ή 2,7% στα 75,25 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου.

«Η αγορά ανησυχεί σαφώς λιγότερο για το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή και αντ' αυτού επικεντρώνεται στη χαλάρωση του ισοζυγίου», ανέφεραν οι αναλυτές της ING, Warren Patterson και Ewa Manthey, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες, αναφερόμενοι στις συνθήκες εφοδιασμού του αργού.

Επίσης, λειτουργώντας επιβαρυντικά για τις τιμές, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές της αγοράς αργά την Τρίτη, επικαλούμενες τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «χτύπημα» από τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τα κυβερνητικά στοιχεία. Ωστόσο, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) έχει καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων δεδομένων αποθεμάτων πετρελαίου, έως τις 15 Νοεμβρίου, για να ολοκληρώσει μια προγραμματισμένη αναβάθμιση των συστημάτων της.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα αυξηθεί φέτος κατά ελαφρώς λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά η κατανάλωση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), ανέφερε η EIA την Τρίτη, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 100.000 bpd.

Τα νέα στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης. Αντίστοιχα, στην ευρωζώνη τα στοιχεία που δείχνουν πτώση των λιανικών πωλήσεων αναδεικνύουν την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και την προοπτική ύφεσης.

Παρ’ όλα αυτά, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα παρουσίασαν ισχυρή αύξηση τον Οκτώβριο και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας είπε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος. Το Πεκίνο έχει θέσει στόχο ανάπτυξης περίπου 5%.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs υπολόγισαν ότι οι θαλάσσιες καθαρές εξαγωγές πετρελαίου έξι χωρών από τον όμιλο παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ θα παραμείνουν μόνο 600.000 bpd κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σωρευτικές περικοπές παραγωγής ύψους 2 εκατ. bpd από τον Απρίλιο του 2023.

Απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε ο χρυσός την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές διατήρησαν επιφυλακτική στάση για μια ακόμη μέρα, αξιολογώντας τα νέα στοιχεία για την επιτοκιακή πολιτική της Federal Reserve. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 0,5% και έκλεισε στα 1.964,50 δολάρια. Πτώση σημείωσε και το παλλάδιο, με την τιμή του να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 ενδοσυνεδριακά, πριν κλείσει τελικά στα 1.042,72 δολάρια, με απώλειες 1,2%.

τιμές πετρελαίουχρυσόςOPECEIAbrentαμερικανικό αργόαποθέματαΗΠΑΚίνα
Keywords
Αναζητήσεις
se-chamilo-triminou-to-petrelaio-afxanontai-oi-anisychies-gia-ti-zitisi.htm
Τυχαία Θέματα