Σε τροχιά εβδομαδιαίων κερδών 2% το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Ανοδικά κοντά στο 1% κινούνται και την Παρασκευή (29/9) οι τιμές του πετρελαίου, οδεύοντας προς εβδομαδιαία άνοδο 2% για την εβδομάδα, λόγω της περιορισμένης προσφοράς από τις ΗΠΑ και των προσδοκιών για ισχυρή ζήτηση καυσίμων στην Κίνα κατά τη διάρκεια της αργίας της Χρυσής Εβδομάδας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από τον

Νοέμβριο του 2022 την Πέμπτη, φτάνοντας το ανώτατο ημερήσιο ανώτατο όριο των 97,69 δολαρίων το βαρέλι. Το WTI έφτασε την υψηλότερη ενδοημερήσια τιμή από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, στα 95,03 δολάρια το βαρέλι.

Οι περιορισμένες προμήθειες στις ΗΠΑ παρέχουν περαιτέρω στήριξη στις τιμές, με την αποθήκευση στο Cushing της Οκλαχόμα, το σημείο παράδοσης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ, ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

Η ζήτηση καυσίμων στην Κίνα αναμένεται να παραμείνει υψηλή, καθώς η αργία της Χρυσής Εβδομάδας για το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε την Παρασκευή.

«Μια αύξηση των διεθνών ταξιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας ενισχύει τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Τα ταξίδια εσωτερικού αναμένεται επίσης να ενισχύσουν τη ζήτηση, με τα δεδομένα από την εφαρμογή πτήσεων Umetrip να δείχνουν ότι ο μέσος αριθμός ημερήσιων κρατήσεων πτήσεων είναι κατά ένα πέμπτο υψηλότερος σε σχέση με τη Χρυσή Εβδομάδα το 2019, πριν από τον COVID.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών, στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, υποδηλώνοντας ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταθερές αυξήσεις επιτοκίων αποδίδει.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής ποσοστώσεων εξαγωγής καυσίμων εάν η τρέχουσα απαγόρευση εξαγωγών δεν είναι αποτελεσματική στη μείωση των εγχώριων τιμών.

«Οι αυξήσεις των τιμών είναι απαράδεκτες. Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα ληφθούν αυστηρά ρυθμιστικά μέτρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,96% στα 92,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,73% στα 93,78 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,063% στα 42,200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,34% στα 1.884,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 2,39% στα 23,285 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,94% στα 3,7428 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,37% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0598 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,50% στο 1,2258 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8646 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα