Σερί (προεκλογικής) επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παραμένουν οι εναλλαγές προσήμων και στη σημερινή (16/5) συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένου ότι πλησιάζοντας προς τις κάλπες οι επενδυτές προχωρούν σε όλο και πιο επιλεκτικές κινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,24% στις 1.124,28 μονάδες και ο τζίρος παραμένει χαμηλός στα 8,02 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει άνοδο κατά 0,20% στις 2.731,37 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +0,14% στις 848,49 μονάδες.

Αν και όλα έδειχναν πως η Λεωφόρος Αθηνών

θα συνέχιζε χθες (15/5) την ανοδική της πορεία, στο τέλος υπερίσχυσαν οι πωλητές, οι οποίοι ουσιαστικά «απορρόφησαν» τα ενδοσυνεδριακά κέρδη. Η συνεδρίαση της Δευτέρας, όπως και η προηγούμενη (12/5), χαρακτηρίστηκαν από υποτονικές συναλλαγές και κλείσιμο σχεδόν στα ίδια επίπεδα, παρά τις έντονες διακυμάνσεις.

Απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.

Για αυτό και οι τελευταίας ημέρες χαρακτηρίζονται από συσσώρευση κερδών, αλλά και επιλεκτικές κινήσεις.

Πιθανότερο σενάριο, παρά το δημοσκοπικό άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών, κάτι που αντικειμενικά αποθαρρύνει το επενδυτικό κοινό, καθώς θα αργήσει η πολιτική σταθερότητα.

Σήμερα το απόγευμα, δημοσιεύουν οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου οι Aegean και Fourlis, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι Eurobank και ΕΛΠΕ, που όλοι προσδοκούν να δώσουν «ανάσες» στις επερχόμενες συνεδριάσεις.

Ακόμα, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα η ανάπτυξη στην Ελλάδα, προβλέπεται να μείνει πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ το 2022, το 2023 και το 2024 και συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη 5,9% το 2022, 2,4% το 2023 και 1,9% το 2024, πληθωρισμό στο 4,2% για το 2023 και χρέος/ΑΕΠ στο 160,2%.

Τέλος, καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2.434 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2023.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Κέρδη σημείωσαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων για το «ταβάνι» χρέους των ΗΠΑ, το οποίο αν δεν αυξηθεί, επίκειται στάση πληρωμών.

Από την άλλη, μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα απογοήτευσαν, χάνοντας τις προσδοκίες.

Τέλος, ελαφρά ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές η ΑLPHA BANK κινείται πτωτικά κατά 0,34%, η ΕΤΕ (-0,70%), η EUROBANK (-0,55%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,26%). Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+0,48%), ΙΝΛΟΤ (+1,69%), SPACE (+2,85%), ΟΛΠ (+0,63%) και ΟΠΑΠ (+0,38%). Στον αντίποδα πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΑΝΕΚ (-5,00%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,98%), COCA COLA (-0,78%), ΜΙG (-3,14%) και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,30%). Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.). Γενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣΧρηματιστήριο Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα