Σημαντικά κέρδη στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

10:52 3/7/2023 - Πηγή: Reporter

Ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (3/7), με τους επενδυτές να αφομοιώνουν μια σειρά από στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα που δείχνουν επιβράδυνση της παραγωγής στην περιοχή.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών Caixin της Κίνας για τον Ιούνιο έφτασε στο 50,5, ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες για 50,2 σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι επίσημες μετρήσεις PMI

της κυβέρνησης της Κίνας σημείωσαν συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα της Caixin/S&P Global.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της μεταποίησης της χώρας μειώθηκε στο 50,5 τον Ιούνιο, από 50,9 τον Μάιο, αλλά ελαφρώς υψηλότερο από το 50,2 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο επίσημος PMI παραγωγής της χώρας ήταν στο 49,0 τον Ιούνιο, έναντι 48,8 τον Μάιο.

Ο Nikkei έκλεισε σε νέο υψηλό 33 ετών, ενώ και ο Kospi της Νότιας Κορέας ανέβηκε σημαντικά, επεκτείνοντας την ανάκαμψή του. Οι ιδιωτικές έρευνες για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία έδειξαν επίσης επιβράδυνση της δραστηριότητας των εργοστασίων σε μηνιαία βάση.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών S&P Global ASEAN Manufacturing είδε τις συνθήκες για τον μεταποιητικό τομέα να βελτιώνονται ήπια τον Ιούνιο, καταγράφοντας μέτρηση 51, χαμηλότερη από 51,1 που παρατηρήθηκε πριν από έναν μήνα.

Ο μεταποιητικός PMI της Ινδονησίας αυξήθηκε στο 52,5 τον Ιούνιο από 50,3 τον Μάιο.

Η μεταποιητική παραγωγή της Ταϊλάνδης παρέμεινε επίσης σε επικράτεια επέκτασης, με την ένδειξη PMI στο 53,2 τον Ιούνιο, μια επιβράδυνση της αύξησης από την ένδειξη 58,2 πριν από έναν μήνα.

Εν τω μεταξύ, στο Βιετνάμ, η εργοστασιακή του δραστηριότητα παρέμεινε σε περιοχή συρρίκνωσης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στις 46,2 μονάδες, ελαφρώς αυξημένη από 45,3 τον προηγούμενο μήνα.

Στις Φιλιππίνες, οι μεταποιητικές εταιρείες σημείωσαν κλασματική άνοδο της παραγωγής εν μέσω πιο ήπιας επέκτασης των νέων παραγγελιών, σημειώνοντας τη χαμηλότερη αύξηση της παραγωγής τους τελευταίους 10 μήνες.

Η μέτρηση του PMI έφτασε στο 50,9 τον Ιούνιο, χαμηλότερη από την προηγούμενη ένδειξη του 52,2.

Το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων της Ιαπωνίας βελτιώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ο βασικός δείκτης, που μετρά τη διάθεση των μεγάλων κατασκευαστών διαμορφώθηκε στο +5 τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας από το +1 το πρώτο τρίμηνο, και επίσης υψηλότερο από το +3 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης κλίματος για τους μεγάλους μη κατασκευαστές ανέβηκε ελαφρά στο +23, από +22 τον Μάρτιο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2019.

Μια θετική μέτρηση για το Tankan υποδηλώνει βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στον κλάδο, ενώ μια αρνητική ένδειξη δείχνει το αντίθετο.

Στην Αυστραλία, οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση της Reserve Bank of Australia για τα επιτόκια την Τρίτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο μετρητών κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στο 4,35%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,70%, κλείνοντας στις 33.753,33 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε σημαντικά 2,52% στις 19.386 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 1,31% στις 3.243,97 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,50% στις 11.081,85 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 1% και έκλεισε στις 17.084,20 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 1,49% στις 2.602,47 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.246,10 μονάδες, κερδίζοντας 0,59%.

NikkeiKospihang sengασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΚίναιαπωνία
Keywords
Αναζητήσεις
simantika-kerdi-stis-asiatikes-agores--sto-epikentro-ta-makro.htm
Τυχαία Θέματα