Σήμερα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος - Που επικεντρώνεται ο κ. Γ. Προβόπουλος

(upd) Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2010. Λίγες μέρες έπειτα από την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου στρατηγικής από τον πρωθυπουργό και εν αναμονή της εξειδίκευσης των μέτρων μετά το Πάσχα, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Κεντρικής Τράπεζας
αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση εντονότερη δημοσιονομική προσπάθεια και άμεση κινητοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, ο ίδιος θα ζητήσει παρεμβάσεις ανεξάρτητες από το Μνημόνιο που θα εκσυγχρονίσουν το κράτος, θα περιστείλουν τις δαπάνες, θα περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, απομακρύνοντας την ελληνική οικονομία από τα ελλείμματα, τον δανεισμό και τον κρατισμό.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να επισημάνει πως το νέο πρότυπο που χρειάζεται η χώρα συνίσταται στην στροφή από την κατανάλωση στην αποταμίευση και στην επένδυση και από τον κρατισμό στον ανταγωνισμό και στην επιχειρηματική πρωτοβουλία, κυρίως μέσα από ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας.
Θα απευθύνει συστάσεις για τα επίπεδα των τιμών, την ανάγκη ανάσχεσης της ανεργίας και τον περιορισμό των υφιστάμενων στρεβλώσεων που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Αναφορικά με το τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να υπογραμμίσει πως συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις και πως μέσα στο δύσκολο περιβάλλον θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την χρηματοδότηση που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τράπεζες: Ανοίγει η συζήτηση για την επιστροφή των δανεικών στην ΕΚΤ
Στο μεταξύ, παράλληλα με την έγκριση της έκθεσης του διοικητή από τους μετόχους της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΤτΕ, οι εμπειρογνώμονες της κεντρικής τράπεζας θα αρχίσουν να ανοίγουν τις προκαταρκτικές προτάσεις επιστροφής των κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να ξεκινήσουν οι σχετικές επιτροπές και οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι τα τελικά σχέδια απεξάρτησης θα τα παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ την Παρασκευή έληξε η ημερομηνία υποβολής των προκαταρκτικών σχεδίων.
Σε μία προσπάθεια να φανεί περισσότερο αισιόδοξος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επεσήμανε προ ημερών ότι οι ελληνικές τράπεζες εισήλθαν στην κρίση με υγιή μεγέθη και παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, συνεχίζουν να έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο πρακτορείο Dow Jones, ο κ. Γ. Προβόπουλος διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει αποφασίσει πώς θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότησή της. Επίσης, σχολιάζοντας την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο οποίο και ο ίδιος συμμετέχει, κατέστησε σαφές ότι δεν σηματοδοτεί απαραίτητα την αρχή μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ η ΕΚΤ θα κάνει ό
Keywords
Τυχαία Θέματα