Σκυλακάκης: Τέλος στα σενάρια για «δώρο» Πάσχα στους ευάλωτους

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τα funds, τη νέα ρύθμιση στους πλειστηριασμούς και το ένα ληφθούν νέα μέτρα πριν τις εκλογές μίλησε σε σημερινή (20/2) συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «τα funds

δεν λειτουργούν ανεξέλεγκτα, υπάρχει μια συγκεκριμένη νομοθεσία», ενώ σημείωσε ότι «η όποια οφειλή δεν μένει χωρίς τόκους».

«Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση προφανώς πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση. Αυτή ήταν και η λογική της μεταβίβασης που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ στα funds γιατί τα funds έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ρύθμισης από τις τράπεζες», σημείωσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο ίδιος τόνισε ότι «ο εξωδικαστικός δεν απέτυχε γιατί πρέπει να υπολογίσετε ότι εκτός από τον εξωδικαστικό υπάρχουν και οι ρυθμίσεις. Ο εξωδικαστικός λειτουργεί ως τελευταία δυνατότητα, οι ρυθμίσεις που υπάρχουν, που έχουν γίνει 115.000 δάνεια πράσινα και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη έχουν ρυθμιστεί, είναι ένα στοιχείο επιτυχίας».

«Αλλά εάν ξαφνικά λέγαμε ότι καταργούμε το ιδιωτικό χρέος ή το μειώνουμε δραστικά ποιος θα ερχόταν να πληρώσει αυτή την κατάργηση; Ο φορολογούμενος θα κληθεί να το πληρώσει. Θα πρέπει δηλαδή να έρθει ο φορολογούμενος να τα βάλει για ένα δάνειο κάποιου που πήρε 300 χιλιάδες αλλά ο φορολογούμενος μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει ονειρευτεί ποτέ του να έχει 300.000€ και ο μέσος φορολογούμενος ανήκει σε αυτή την κατηγορία», σημείωσε.

Για τη νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν 700.000 πλειστηριασμοί, δεν είναι καθόλου λογικό κάτι τέτοιο, καθόλου ρεαλιστικό» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «η καινούργια ρύθμιση είναι ότι πρέπει το fund να αιτιολογήσει την άρνησή του να κάνει κάποια ρύθμιση, και έχει και κάποιους χρόνους, είναι πιο πιεστικές οι συνθήκες έτσι ώστε να αυξήσουμε και τις ρυθμίσεις που θα γίνονται μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού».

«Γιατί ασκώντας αυτή την πίεση στους servicers και από την άλλη πλευρά δίνοντας και το σήμα ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στους δανειολήπτες θέλουμε να τους οδηγήσουμε σε αυτή την οδό και να μεγιστοποιήσουμε αυτό τον αριθμό ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτή την οδό. Αυτοί που μπορούν να κάνουν ρύθμιση την κάνουν για αυτό και μειώνονται τα δάνεια».

«Δώρο» Πάσχα

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρήματα ώστε να ληφθούν και νέα μέτρα μέχρι τις εκλογές, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε: «Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε αυτά που είχε να κάνει. Είχα πει ότι δεν υπάρχει κάποιο μαζικό δημοσιονομικό πακέτο πρόσθετο, κάποιες μικρές ρυθμίσεις από εδώ και από εκεί μπορεί αν γίνουν αλλά αυτές δεν είναι υψηλής δημοσιονομική σημασίας».

«Δεν υπάρχει δώρο Πάσχα», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «αυτό κάθε φορά που δίνεται όταν δίνεται είναι εφάπαξ. Τώρα έχουμε το market pass καλύπτουμε αυτή την ανάγκη. Καλύψαμε και μια μεγάλη ανάγκη στους συνταξιούχους, ολοκληρώσαμε».

ΣκυλακάκηςΔώρο Πάσχαπλειστηριασμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα