Σκυλακάκης: Θετικές «εκπλήξεις» στην ενέργεια, εάν δεν κλιμακωθεί το Μεσανατολικό

Για το εάν θα επεκταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή στις τιμές της ενέργειας, μίλησε σήμερα, στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δίνοντας έμφαση στο ενδεχόμενο να εκπλαγούμε θετικά από το «μέτωπο» της ενέργειας.

Ωστόσο, τόνισε ότι εάν επεκταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή τότε θα υπάρξει αρνητική έκπληξη ενώ σε ερώτηση για τις ενισχύσεις προς τους καταναλωτές παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα που θα στοχεύουν στα ευάλωτα οικονομικά και

ενεργειακά νοικοκυριά.

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας που είναι σε εξέλιξη, όπως ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, (σημειώνοντας ότι είμαστε ανοιχτοί στη δημιουργία πρόσθετων σημείων εισόδου ΥΦΑ για να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές χώρες), οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας -Β.Αφρικής και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία επίσης θα γίνουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζόρτζ Τσούνης εξήρε το ρόλο της χώρας μας για τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της περιοχής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Δύση έχει απογοητεύσει τα Βαλκάνια, υποσχεθήκαμε πολλά και κάναμε λίγα. Πρέπει να επενδύσουμε στα Βαλκάνια και να τα ενσωματώσουμε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα καλείται να παίξει τον ηγετικό της ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη».

Η αντίστροφη ροή στους αγωγούς φυσικού αερίου υπό την ελληνική ηγεσία θα διασφαλίσουν τις ενεργειακές ροές μέχρι την Ουκρανία, ανέφερε. Ανήγγειλε επίσης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του οργανισμού US Aid με την Ελλάδα για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Ο γενικός γραμματέας του φόρου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου Οσάμα Μομπάρεζ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής προς όφελος των πολιτών.

ΣκυλακάκηςΕνέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκυλακάκης, Θετικές, Μεσανατολικό,skylakakis, thetikes, mesanatoliko