Σπίρτζης: Κάποιοι προετοιμαζόντουσαν πολλά χρόνια για την αντικατάσταση του Τσίπρα

Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», μιλώντας μεταξύ άλλων για την απόφασή του να παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αλλά και για τις επερχόμενες διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου.

Για το ζήτημα της παραίτησής του από την Πολιτική Γραμματεία, σημείωσε ότι «Θα έδειχνε μια αναξιοπρέπεια και καμία αίσθηση ευθιξίας το να μετέχει κάποιος σε κορυφαία όργανα του ΣΥΡΙΖΑ

–Προοδευτική Συμμαχία και μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και την παραίτηση του κ. Τσίπρα να μην παραιτηθεί.

Όλοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχουν ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα και όσοι ακόμη αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνη από ευθιξία και μόνο από τη στιγμή που μετέχουν σε κορυφαία όργανα όφειλαν να παραιτηθούν», είπε αρχικά.

Στο ερώτημα για το αν θα έπρεπε να έχει συσταθεί ένα καινούργιο όργανο μέχρι να γίνει το διαρκές συνέδριο που έχει οριστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου απάντησε κατηγορηματικά «προφανώς». «Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να εχει εκλεγεί νέος γραμματέας, νέος αναπληρωτής γραμματέας και νέα Πολιτική Γραμματεία.

Νομίζω ότι θα ήταν μια πράξη που την περίμεναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ επειδή αποφασίστηκε να πάνε οι διαδικασίες πίσω άρα να γίνει και η αυτοκριτική μας σαν χώρος και τα αίτια της ήττας πάνε πολύ πίσω, αν γίνουν ποτέ, αυτό δείχνει ότι προφανώς μάλλον για κάποιους συντρόφους φταίει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά δεν φταίει μόνο ο Αλ. Τσίπρας, φταίνε πολλοί άλλοι.

Σε κάθε περίπτωση όλοι πρέπει να αναλάβουνε το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και τα αρμόδιο σώμα που μας εξέλεξε να εκλέξει άλλα όργανα.

Σέβομαι τις αποφάσεις των οργάνων προφανώς αλλά αυτά είναι ανακόλουθες λύσεις και νομίζω ότι η τοποθέτηση μου είναι απόλυτα καθαρή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά το αποτέλεσμα που κατά τη γνώμη μου είναι στρατηγική ήττα, όφειλε να τρέξει και να διερευνήσει τα αίτια αυτής της στρατηγικής ήττας. Να έχει μια στρατηγική του τι κάνει, με ποιους συνεργάζεται, με ποιους όχι, ποιο είναι το νέο όραμα που πρέπει να δώσει στο κόσμο».

«Για να ασχοληθούμε με το κομμάτι της αντιπολίτευσης, αξιόπιστα όμως», συμπλήρωσε, «σημαίνει ότι έχουμε δει τι έχουμε κάνει λάθος, έχουμε δει ποια είναι η κατεύθυνση που η ελληνική κοινωνία θέλει και ο προοδευτικός κόσμος και δεν έχουμε στραφεί σε μια στείρα διαδικασία εκλογής προέδρου χωρίς πολιτικό αντικείμενο, χωρίς πλατφόρμες, χωρίς αποφάσεις του κόμματος που διαμορφώνουν την τάση που πρέπει να έχει και ο πρόεδρος του κόμματος.

Εδώ πάμε και κάνουμε το ανάποδο και νομίζω ότι αυτό γίνεται άρον-άρον προκειμένου να προλάβουν κάποιοι ακριβώς να μην αναδειχθούν τα πολιτικά ζητήματα και οι ευθύνες που υπάρχουν που δεν τις αναλαμβάνουν κιόλας ...».

Υπενθύμισε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα κυβερνητικό, που διεκδικούσε τη διακυβέρνηση της χώρας έγινε ένα μεσαίο κόμμα. Είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αν θα συνεχίσει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας ή αν θα μείνει ένα μεσαίο ή ένα μικρό κόμμα.

Ερωτηθείς αν θα υποστηρίξει κάποιο από τα πρόσωπα που διεκδικούν την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κατηγορηματικά «Όχι, εγώ δήλωσα ότι δεν μετέχω σε στημένες διαδικασίες.

Λέω ότι κάποιοι προετοιμαζόντουσαν πολλά χρόνια για την αντικατάσταση του ΑλέξηΤσίπρα. Λεω ότι κάποιοι έχουν συγκεκριμένες ευθύνες που δεν θέλουν να συζητηθούν για το ρόλο που έπαιξαν, για τις ευθύνες που έχουν από το ρόλο που είχαν και δεν είναι ένας».

Στην υπενθύμιση για την πρόσφατη αναφορά του για τις ευθύνες που είχε το οικονομικό επιτελείο, απηύθηνε την ερώτηση : «Δεν είχαν ευθύνες όταν σε μια σειρά από ζητήματα και μάλιστα ζητήματα που είχαν πληγώσει τις κοινωνικές τάξεις που στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ λέγαν άλλα αντί άλλων;

Για παράδειγμα για τους μηχανικός, ένας μηχανικός για κάθε 100€ που έβγαζε τα 81€ τα έδινε σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν πρέπει αντί να επαναλαμβάνουμε τέσσερα χρόνια για τη συσσώρευση 37 δις από τον κόπο του ελληνικού λαού να σταματήσουμε του το θυμίζουμε, και μάλιστα κάποιοι να επαναφέρουν το θέμα ότι η αναδιανομή του πλούτου γίνεται μόνο μέσα από τη φορολογία!

Νομίζω ότι αυτά είναι μεγάλα πολιτικά λάθη και είναι και αντιλήψεις που πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι. Πότε θα τα ξεκαθαρίσουν;

Η γνώμη μου είναι ότι πρώτα έπρεπε να συζητηθεί το πολιτικό πλαίσιο του κόμματος μας, να ξεκαθαριστούν θέσεις που έχουν γκριζάρει διάφορα στελέχη με τις δημόσιες διαφοροποιήσεις τους ή με τη μη τοποθέτησή τους...».

Ερωτηθείς αν είναι ψευδές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να μην τον βρει στο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «Είναι απόλυτα ψευδές, δεν παραιτήθηκα ούτε από την Κεντρική Επιτροπή ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα με δείτε σε άλλο κόμμα αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην πούμε αλήθειες».

Κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα Τζουμάκα τόνισε ότι «Νομίζω ότι όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συναισθανθούν την κρίσιμη στιγμή που είμαστε, αν πιστεύουν ότι μπορούν να εισφέρουν σε αυτή τη διαδικασία καλό είναι να δοκιμάσουν».

Έτσι στην παρότρυνση του κ. Μπίστη να αφήσει χώρο για τη νέα γενιά απάντησε ότι «Ο κ. Μπίστης έκατσε πίσω; Δηλαδή η πορεία του κ.Μπίστη μέχρι την παραίτηση του κ.Τσίπρα ήταν να κάτσει πίσω για να δώσει ρόλο στη νέα γενιά ή ήταν ως μέλος του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ να εισφέρει σε λαθεμένες αντιλήψεις και αποφάσεις όπως της απλής αναλογικής που είχαμε σαν στρατηγική;», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

ΣπίρτζηςΣΥΡΙΖΑΤσίπραςσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑεκλογές
Keywords
Αναζητήσεις
spirtzis-kapoioi-proetoimazontousan-polla-chronia-gia-tin-antikatastasi-tou-tsipra.htm
Τυχαία Θέματα