«Στα κόκκινα» σε σύμπλευση με τις διεθνείς αγορές το Χρηματιστήριο

12:43 7/9/2023 - Πηγή: Reporter

Με σημαντικές απώλειες ξεκινάει και τη σημερινή (7/9) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, φανερά επηρεασμένο από τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές και με το βλέμμα επίσης σε μια σειρά από ανακοινώσεις για σημαντικά οικονομικά δεδομένα.

Αναλυτικά λίγο μετά τις 11:00, o Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,50% στις 1.267,06 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE διολισθαίνει κατά 0,23% στις 3.072,09 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης πέφτει ακόμα περισσότερο κατά 0,85% στις 990,67 μονάδες.

Χθες μάλιστα,

η αντίδραση των αγοραστών αποδείχθηκε βραχύβια, με το ελληνικό χρηματιστήριο να επιστρέφει στις απώλειες χάνοντας σχεδόν τα μισά από τα προχθεσινά (5/9) κέρδη του.

Οι κινήσεις των επενδυτών ήταν επιλεκτικές, τα σημάδια κόπωσης εμφανή, ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα και αυτά συνηγόρησαν στο να μην «πατήσουν γκάζι» οι πωλητές.

Σε μεγάλο βαθμό οι διεθνείς αγορές, μαζί και η ελληνική είναι επηρεασμένες από το sell-off στη Wall Street, με τις ανησυχίες για της πληθωριστικές πιέσεις και τα ενδεχόμενα νέας αύξησης επιτοκίων να επανέρχονται στο «τραπέζι», δεδομένης και της τεράστιας ανόδου στις τιμές του πετρελαίου.

Από εκεί και πέρα το επενδυτικό κοινό επικεντρώνεται στην αυριανή (8/9) ετυμηγορία της DBRS για το εάν η χώρα μας θα ανακτήσει ή όχι την επενδυτική βαθμίδα, ενώ παγώνουν προσωρινά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, ο οποίος ακύρωσε την ομιλία του για το Σάββατο, προκειμένου να τεθεί σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πλημμύρων που πλήττουν τη χώρα.

Τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων παρέχουν «ανάσες» στους επενδυτές με την Aegean να σημειώνει «απογείωση» κατά 51% στα έσοδα εξαμήνου και ισχυρή κερδοφορία, ενώ και η Jumbo κατέγραψε αύξηση 20% στις πωλήσεις στην Ελλάδα το οκτάμηνο και συνολική αύξηση σε όλες τις χώρες.

Ωστόσο, επί του παρόντος, αυτά δεν είναι αρκετά, προκειμένου να επανέλθει η Λεωφόρος Αθηνών σε έναν σταθερά θετικό ρυθμό.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Νέα επικράτηση των πωλητών έλαβε χώρα χθες (6/9) στη Wall Street, συνεχίζοντας την υποτονική έναρξη του Σεπτεμβρίου, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες ότι η Federal Reserve ενδέχεται να μην έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης και οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, μετά το sell off στη Wall Street και καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα και την Αυστραλία.

Τέλος, μικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα πιο πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα, καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.Το ταμπλό στο Χ.Α

Υποχωρούν οι τραπεζικές μετοχές με την ΑLPHA BANK να βρίκσεται στο -0,53%, τη ΕUROBANK (-0,40%), την ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,67%) και την ΕΤΕ (-0,86%).

Κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+1,58%), της JUMBO (+1,11%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,64%), της ΙΝΛΟΤ (+2,86%) και της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (+1,04%).

Αντίθετα πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,50%), του ΟΛΠ (-2,00%), του ΟΠΑΠ (-0,25%), της ΔΕΗ (-0,60%) και της COCA COLA (-0,15%).

Δείτε τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση ΕΔΩ.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα