Σταθερά το πετρέλαιο- «Άλμα» για το φυσικό αέριο

Σταθερές διατηρούνται επί του παρόντος οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, με τον «μαύρο χρυσό» να οδεύει προς την ολοκλήρωση μίας «κόκκινης» εβδομάδας, που κλονίστηκε από τα μακροοικονομικά στοιχεία και από την άρση της απαγόρευσης εξαγωγής καυσίμων από τη Ρωσία σήμερα Παρασκευή.

Αναλυτικά, οι τιμές του brent υποχώρησαν οριακά κατά 0,1% στα 84,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό WTI υποχώρησε επίσης κατά 0,1% στα 82.25 δολάρια ανά βαρέλι.

Η

Ρωσία ανακοίνωσε ότι άρει την απαγόρευσή της στις εξαγωγές ντίζελ για προμήθειες που παραδίδονται στα λιμάνια μέσω αγωγών, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες θα πωλούν τουλάχιστον το 50% της παραγωγής ντίζελ τους στην εγχώρια αγορά.

Να σημειωθεί, ότι σχεδόν τα 3/4% από τους 35 εκατ. τόνους εξαγωγών diesel της Ρωσίας μεταφέρθηκαν μέσω αγωγών το 2022.

Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση όλων των εξαγωγών βενζίνης.

Οι τιμές για το Brent και το αργό βρίσκονται σε τροχιά για εβδομαδιαίες απώλειες ύψους 12% και 9% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση κινούνται γύρω από τις ανακοινώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα που επιβεβαιώνουν ότι οι τρέχουσες εθελοντικές περικοπές της προσφοράς, ύψους 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Συμπληρωματικά μέσα στην εβδομάδα σημειώθηκε απότομη πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε χαμηλά 17 ετών, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις κρατικές δαπάνες και το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

«Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται μετά από μια βάναυση εβδομάδα που είδε μια ανελέητη πώληση ομολόγων στην αγορά να πυροδοτεί ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής του OANDA.

«Η χειρότερη εβδομάδα για το αργό από τον Μάρτιο αρχίζει να προσελκύει αγοραστές δεδομένου ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή βραχυπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο Μόγια.

Σημαντική άνοδος για το φυσικό αέριο

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έφτασαν περίπου τα 37,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από πτώση σχεδόν 12% στις αρχές της εβδομάδας, καθώς οι ήπιες καιρικές προβλέψεις για τον Οκτώβριο, η χαμηλή ζήτηση και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης αντιστάθμισαν περισσότερο τους κινδύνους προσφοράς.

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτοι κατά 95% και πάνω και η συνεχής έγχυση φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη μειωμένη βιομηχανική ζήτηση παρά τις περιορισμένες προμήθειες, συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών τιμών.

Επιπλέον, η βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να παρουσιάσει θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τα τυπικά εποχιακά πρότυπα τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, η παροχή φυσικού αερίου της Νορβηγίας είναι χαμηλότερη από τη χωρητικότητα λόγω συντήρησης και οι ροές αερίου από την Αλγερία προς την Ιταλία είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο.

Τέλος, οι εξορύξεις από το κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία σταμάτησαν την 1η Οκτωβρίου όπως είχε προγραμματιστεί λόγω ζημιών από σεισμό.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΕμπορεύματατιμές πετρελαίου
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σταθερά, - Άλμα,stathera, - alma