Σταθεροποιείται εν μέσω… διαφορετικών τάσεων το πετρέλαιο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν τη Δευτέρα (10/4) οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, καθώς οι επικείμενες περικοπές προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ εξισορρόπησαν την ανησυχία για αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης που μπορεί να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων.

Το αργό εκτινάχθηκε την περασμένη εβδομάδα περισσότερο από 6% αφού ο ΟΠΕΚ

εξέπληξε την αγορά με έναν νέο γύρο περικοπών παραγωγής που ξεκίνησε τον Μάιο.

«Όσοι θεωρούν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν αμφισβητούν τις προοπτικές ζήτησης υπό το πρίσμα των περικοπών, ενώ σαφώς όσοι αναμένουν άνοδο βλέπουν τώρα ακόμη πιο “σφιχτή” αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της ING.

«Είμαι στο δεύτερο στρατόπεδο και εξακολουθώ να βλέπω τις τιμές να κινούνται υψηλότερα από εδώ και πέρα καθώς διανύουμε τη χρονιά», συμπλήρωσε.

Στον περιορισμό της προσφοράς προστίθεται η ακόμη μεγαλύτερη διακοπή λειτουργίας των εξαγωγών του βόρειου Ιράκ. Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε συμφωνία για την επανεκκίνηση των ροών, αλλά από την Πέμπτη δεν είχαν ξαναρχίσει.

Το πετρέλαιο έλαβε επίσης υποστήριξη από μια πιο απότομη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς και από τη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης και αποστάγματος, υπονοώντας την αύξηση της ζήτησης.

Στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επενδυτές να εκτιμήσουν τη βραχυπρόθεσμη τροχιά για τα επιτόκια.

«Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη αν τα ισχυρά νούμερα ενισχύουν τις προσδοκίες για τη συνέχιση της σύσφιξης της Fed, ενώ οι αδύναμοι αριθμοί υποδεικνύουν οικονομικό… πόνο, πράγμα που σημαίνει ότι είτε με τον άλλο τρόπο, αυξάνεται η αποστροφή κινδύνου», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Επίσης, αναμένονται οι μηνιαίες εκθέσεις από τον ΟΠΕΚ την Πέμπτη και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας την Παρασκευή, οι οποίες θα ενημερώσουν τις προβλέψεις για τη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,16% στα 80,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,09% στα 85,20 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί ο χρυσός

Αντίθετα ο χρυσός υποχωρεί, αφού τα ισχυρά στοιχεία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τα στοιχήματα για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων και ενίσχυσαν το δολάριο. Παρόλα αυτά, οι επίμονοι οικονομικοί κίνδυνοι διατηρούν τον χρυσό κοντά στα 2.000 δολάρια.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί 0,44% στα 2.017,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,33% στα 25,177 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,29% στα 4,004 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0899 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,09% στο 1,2424 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8773 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα