Στεγαστικό: Λύση σε... έρημα σπίτια- Απαλλαγή φόρου για να νοικιαστούν

Λύση για το καυτό πρόβλημα της έλλειψης στέγης, που αποτελεί τροχοπέδη για τη δημογραφική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και νάρκη για την κοινωνική συνοχή αναζητούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά. Σε μια συγκυρία, που ο τουρισμός, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι golden visa, αλλά και το “πάγωμα” της οικοδομής για περίπου 10 χρόνια, έφεραν τις τιμές στα ύψη, η διάνοιξη “δρόμου διεξόδου” προβάλλει ως

άμεση ανάγκη

Να σημειωθεί ότι με βάση μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η ζήτηση θα συνεχίσει να επιταχύνεται και θα φτάσει σε περίπου 35.000 κατοικίες ετησίως τα επόμενα χρόνια, κυμαινόμενη ελαφρώς υψηλότερα της προσφοράς, δημιουργώντας προσωρινά υπερβάλλουσα ζήτηση περίπου 30.000 κατοικιών το 2023-24. Σε συνδυασμό με την αρκετά σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους κατασκευής, αναμένεται να οδηγήσουν σε μέση άνοδο των τιμών κατοικιών κατά περίπου 7% ετησίως την ίδια περίοδο, αν και τα δεδομένα από την κτηματαγορά δείχνουν ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι μάλλον συντηρητικές.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αποτυπώνουν μέση αύξηση 13,9% στο 9μηνο του 2023, ενώ τα στοιχεία της αγοράς (spitogatos) φανερώνουν αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών κατά 11,9% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τα ενοίκια.

Όπως, μάλιστα, σημειώνει η Εθνική Τράπεζα θα απαιτηθούν συνολικά πάνω από 45 δισ. Ευρώ νέων επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα έως το 2030, προκειμένου να διασφαλισθεί η ισορροπία ζήτησης και προσφοράς.

Στο φόντο αυτό πέρα από 3 προγράμματα της ΔΥΠΑ (“Σπίτι μου”, “Ανακαινίζω- Νοικιάζω”, “Κοινωνική Αντιπαροχή”), όπως και το νέο πλαίσιο τη βραχυχρόνια εκμίσθωση, είναι προφανές ότι αναζητούνται και άλλες παρεμβάσεις, ει δυνατό χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Αξιοποίηση “κενών" διαμερισμάτων

Στο πλαίσιο αυτό έχει κατατεθεί πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προς το ΥΠΕΘΟ, για την αξιοποίηση των “κενών’ διαμερισμάτων. Όπως αναφέρει αναφέρει η Ομοσπονδία όσοι ιδιοκτήτες “κενών” ακινήτων τα διαθέσουν προς μακροχρόνια μίσθωση 3 ετών, θα μπορούν να απαλλαγούν για το ίδιο χρονικό διάστημα από τον αναλογούντα φόρο που αντιστοιχεί στα μισθώματα, ενώ ανάλογη αντιμετώπιση να έχουν και ακίνητα που μένουν ανενεργά από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που εκμισθωθούν για μια 3ετία. Ουσιαστικά προτείνεται να δοθεί κίνητρο με απαλλαγή του φόρου, ώτσε οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν αυτά τα ακίνητα με ίδιους πόρους, για να τα ρίξουν στην αγορά. Ως πρόσθετο επιχείρημα η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει πως ούτως ή άλλως η εφορία δεν εισπράττει σήμερα ούτε μισό ευρώ, καθώς τα εν λόγω ακίνητα είναι “κενά”.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις, περίπου 700.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα είναι “κενά”, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά, θεωρητικά, περίπου 200.000 βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά είναι “χρέπια” και σε αχρησία ακόμα για χρόνο, ωστόσο είναι μια κρίσιμη μάζα, που βέβαια, αν μπει στην αγορά θα αλλάξει τα δεδομένα αλλά και θα δώσει πνοή ανάπτυξης.

Πάντως, το ΥΠΕΘΟ έχει ήδη νομοθετήσει κίνητρα, δηλαδή, την ενίσχυση του κινήτρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων, καθώς από την Πρωτοχρονιά οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά υλικών και τη λήψη υπηρεσιών μειώνουν, ισόποσα σε 5 χρόνια, τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης#στεγαστικό #Σπίτι #ενοίκια #ακίνητα #ΝΟΙΚΙΑ #Τιμές #φόρος
Keywords
Αναζητήσεις
stegastiko-lysi-se-erima-spitia--apallagi-forou-gia-na-noikiastoun.htm
Τυχαία Θέματα