Στη Βουλή ο προϋπολογισμός σήμερα

Μειωμένες δαπάνες, ύφεση 2,8% και ανεργία στο 17% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός αφού προηγουμένως παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει στις 8:30 το πρωί.
Το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε στον προϋπολογισμό του 2012 να καλύψει την τρύπα
στα έσοδα, ώστε μέσα στο επόμενο έτος να φανούν τα πρώτα αποτέλεσμα της προσπάθειας επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει έως το τέλος Δεκεμβρίου τη νέα δανειακή σύμβαση και πως «η εφαρμογή των αποφάσεων είναι ό,τι πιο πρακτικό και άμεσο μπορούμε να κάνουμε για την ανάσχεση της ανεργίας, για την αγορά, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων».

Ενας από τους μεγάλους πονοκεφάλους του οικονομικού επιτελείου για την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού είναι και η κάλυψη των ελλειμμάτων στα Ταμεία που προκλήθηκαν από τις εκτεταμένες περικοπές που έγιναν στους μισθούς και τις συντάξεις, την αύξηση της ανεργίας και τα αυξημένα εφαπάξ από τις συνταξιοδοτήσεις. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών φθάνει ήδη τα 900 εκατ. ευρώ στο 10μηνο του φετινού έτους εκ των οποίων τα μισά προέρχονται μόνο από το ΙΚΑ.

Για την ώρα πάντως η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε σενάριο επιβολής νέων μέτρων. Κι αν για την ώρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς η χρονιά κλείνει σε ενάμισι μήνα, οι «τρύπες» πρέπει να καλυφθούν το 2012. Χρονιά κατά την οποία το έλλειμμα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιοριστεί στο 5,4% του ΑΕΠ, μετά και τη θετική επίπτωση του PSI στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου το 2012 οι δαπάνες για τόκους θα είναι μειωμένες κατά 3,5 δισ.- 4 δισ. ευρώ στα 3,9 δισ ευρώ από 17,9 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, θα προβλέπει ύφεση 5,8% για φέτος (σ.σ. από 5,5 % που υπολόγιζε η κυβέρνηση) με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στα 218 δις. ευρώ.

Για το 2012 η ύφεση κατεβάζει ταχύτητα στο 2,8% και ΑΕΠ 212,6 δις. ευρώ.
Η ανεργία από 15,4% φέτος θα αυξηθεί στο 17% του χρόνου και η απασχόληση θα μειωθεί από 5,7% στο 2% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός από 2,8% φέτος θα επιβραδυνθεί στο 0,6% του χρόνου.
Keywords
Τυχαία Θέματα