Στήριξη στο επενδυτικό κλίμα από την αποφυγή shutdown στις ΗΠΑ

Στήριξη στο επενδυτικό κλίμα παρέχει η υπερψήφιση νομοσχεδίου στο Κογκρέσο που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του αμερικανικού δημοσίου έως τις 17 Νοεμβρίου, αποτρέποντας την προσωρινή αναστολή λειτουργίας ορισμένων υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου. Ωστόσο η περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων στη λήξη κρατικών ομολόγων περιορίζει την ελκυστικότητα των μετοχικών αγορών.

Την τρέχουσα εβδομάδα το ενδιαφέρον, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές της Alpha Bank εστιάζεται στον δείκτη υπηρεσιών ISM

(4/10) και στα στοιχεία απασχόλησης (6/10) στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, ο αποπληθωριστής προσωπικής κατανάλωσης PCE εμφάνισε σε ετήσια βάση τον Αύγουστο αύξηση αντίστοιχη (3,5%, Ιούλιος: 3,4%) της αναμενομένης και ο δομικός αποπληθωριστής προσωπικής κατανάλωσης ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,9% (Ιούλιος: 4,3%).

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 68,1 μονάδες από 69,5 τον Αύγουστο. Ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών ενός έτους διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,5% και ο αντίστοιχος δείκτης 5-10 ετών στο 2,8% από 3%. Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό (4,3%, εκτίμηση: 4,5%, Αύγουστος: 5,2%) από τον Οκτώβριο του 2021. Ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε χαμηλό (4,8%, Αύγουστος: 5,3%) από τον Αύγουστο του 2022. Στην Κίνα, ο δείκτης μεταποίησης Caixin PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 50,6 μονάδες (εκτίμηση: 51,2) από 51 τον Αύγουστο, καταδεικνύοντας ωστόσο ήπια ανάπτυξη του τομέα. O δείκτης υπηρεσιών Caixin PMI μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 50,2 μονάδες (εκτίμηση: 52) από 51,8 τον Αύγουστο.

Στην Ευρωζώνη ανακοινώνονται η τελική μέτρηση του δείκτη μεταποίησης PMI Σεπτεμβρίου και το ποσοστό ανεργίας Αυγούστου. Στις ΗΠΑ δημοσιεύονται οι δείκτες μεταποίησης ISM και PMI για τον μήνα Σεπτέμβριο.

ΗΠΑshutdown
Keywords
Τυχαία Θέματα