Στο «κόκκινο» η Wall Street-Σε ιστορικό χαμηλό η First Republic

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τρίτης (25/4) για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με τη «βουτιά» στις καταθέσεις της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank να πυροδοτεί νέες ανησυχίες στον τραπεζικό τομέα.

Οι μετοχές της τράπεζας, που παραλίγο να πτωχεύσει πριν από έναν περίπου μήνα, σημείωσαν πτώση 28,9% και «βυθίστηκαν» σε νέο ιστορικό χαμηλό. Η First Republic

ανέφερε μαζική φυγή καταθέσεων άνω των 100 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2023, στον απόηχο της μεγαλύτερης τραπεζικής κρίσης από το 2008, που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν κι άλλες περιφερειακές τράπεζες, όπως η PacWest και η Western Alliance, ο οποίες διολισθαίνουν 5,6% και 3,7%, αντίστοιχα. Συνολικά, ο σχετικός δείκτης των περιφερειακών τραπεζών KBW Regional Banking σημειώνει πτώση 1,5% και κινείται σε χαμηλό άνω των δύο ετών, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει «βουτιά» περίπου 23%.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,25% στις 33.790,34 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,73% στις 4.107 μονάδες και ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά 0,94% στις 11.923,67 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, τερματίζοντας επτά διαδοχικούς μήνες πτώσης, καθώς οι αγοραστές επέστρεψαν στην αγορά. Ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller (Εθνικός Δείκτης Τιμών Κατοικίας των ΗΠΑ) αυξήθηκε κατά 0,2% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,0% τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από την ετήσια άνοδο 3,7% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Ο δείκτης παραμένει 4,9% κάτω από το ανώτατο όριο του Ιουνίου 2022.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τον αντίκτυπο του αυξημένου πληθωρισμού και των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Οι traders αναμένουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια τον Μάιο, έχοντας στο μυαλό τους ως βασικό σενάριο μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, τα επιτόκια θα διατηρηθούν σταθερά για λίγο χρονικό διάστημα πριν έρθουν οι πρώτες μειώσεις αργότερα μέσα στο 2023.

Σε μια εβδομάδα γεμάτη από ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών, 178 από τις εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Οι αναλυτές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την πρόβλεψή τους για πτώση σχεδόν 5% στα κέρδη α’ τριμήνου για τις εταιρείες του S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Τα αποτελέσματά τους ανακοινώνουν σήμερα οι Alphabet (μητρική της Google) και η Microsoft.

WALL STREET ΗΠΑπεριφερειακές τράπεζεςΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣFIRST REPUBLIC BANKτιμές κατοικιών
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα