Στουρνάρας: Πιο δύσκολο το έργο της ΕΚΤ έναντι της Fed

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), δήλωσε στο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος

του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει πιο δύσκολα προβλήματα απ’ ό,τι η Fed», δήλωσε τη Δευτέρα (26/2) ο επικεφαλής της ΤτΕ, επικαλούμενος τον κατακερματισμό του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης και τα προβλήματα που άφησε η κρίση χρέους.

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, επιβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ των μικρών «βημάτων» των 25 μονάδων βάσης και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο, αλλά όχι αργότερα, λέγοντας ότι «ο ρεαλισμός και η σταδιακότητα πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατευθύνονται προς τον Ιούνιο ως το σημείο εκκίνησης για να αρχίσει η απεμπλοκή της ιστορικής περιόδου νομισματικής χαλάρωσης.

Αν και μια μειοψηφία θέλει η χαλάρωση να ξεκινήσει νωρίτερα, οι πιο επιφυλακτικοί συνάδελφοί τους προτιμούν να περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ώστε να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2%.

«Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Στουρνάρας από το Λίβερπουλ, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι «πολύ πιθανό» να είναι κοντά στο στόχο της ΕΚΤ το φθινόπωρο.

«Αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε χωρίς ύφεση ή χρηματοπιστωτική αστάθεια, γεγονός που υποδηλώνει μια ήπια προσγείωση», τόνισε.

#ΓΙΑΝΝΗΣ_ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ #FEDERAL_RESERVE #Bloomberg
Keywords
Αναζητήσεις
stournaras-pio-dyskolo-to-ergo-tis-ekt-enanti-tis-fed.htm
Τυχαία Θέματα