Στους ισολογισμούς του 9μήνου θα φανεί το «κούρεμα» στα αποτελέσματα των τραπεζών

Και έρχεται με φόρα η Blackrock.Ζημιές σε δύο δόσεις θα γράψουν οι τράπεζες. Τις πρώτες θα τις γράψουν στο 9μηνο και θα προέλθουν από το σχεδιαζόμενο γενναίο κούρεμα στα ομόλογα και τις δεύτερες εξαιτίας της Blackroock. Αυτό είναι και ο λόγος που πυροδοτούνται οι εντολές πώλησης. Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο το κούρεμα δεν θα πρέπει να είναι μονομερές, δηλαδή
να αφορά μόνο τα δάνεια των ιδιωτών, των τραπεζών και των ταμείων.

Το κούρεμα θα πρέπει να αφορά και στο χρέος προς την τρόικα, αλλά και προς στην Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα. Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ προβλέπει εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 189% το 2012, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει ριζοσπαστικότερες αποφάσεις στην Συνοδο Κορυφής της Τετάρτης, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βάλουν νερό στο κρασί τους ως προς το τι έχουν λαμβάνειν από την Ελλάδα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα σενάρια που απεργάζονται τα τμήματα αναλύσεων επενδυτικών οίκων στο Λονδίνο που έχουν σημαντική έκθεση σε ελληνικές μετοχές, προτείνεται γενναίο κούρεμα παντού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας στα ξένα μέσα ενημέρωσης διέρρευσαν πληροφορίες για κούρεμα του χρέους των τραπεζών προς την ΕΚΤ, αλλά σε ποσοστό μικρότερο από αυτά που συζητείται στα γυάλινα κτίρια της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, δηλαδή κάτω του 50%. Εδώ λοιπόν, όπως σχολιάζουν οι Έλληνες διαχειριστές, τίθεται το ζήτημα το πως θα πάρουν οι αγορές το «κούρεμα» των δύο ταχυτήτων που φαίνεται ότι εκπονείται στην Ευρώπη.

Οι δε τραπεζίτες, βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, δεδομένου ότι επιρρίπτουν ευθύνες στη κυβέρνηση ότι δεν έχει παρέμβει δυναμικά στις συνομιλίες που διεξάγονται στο εξωτερικό, θέτοντας το ζήτημα πως από τη μιά στιγμή στην άλλη το υγιές τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας το οποίο άντεξε στους κλυδωνισμούς της αμερικάνικης κρίσης των subprimes κινδυνεύει με κατάρρευση.
Οι εκτιμήσεις τους είναι ότι σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα γράψουν ζημιές κοντά στα 10 δισ. ευρώ, κάτι που θα τις κινητοποιήσει να αναζητήσουν κεφάλαια, αλλά σε ένα υφεσιακό περιβάλλον. Αυτός είναι και ο βασικότρος λόγος που ενισχύει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη κρατικοποίησή τους μέσα στο 2012. Ως προς τη χθεσινή συνεδρίαση, χρηματιστές αναφέρουν ότι οι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών στις τράπεζες έδιναν αρχικά την εντύπωση «μαζέματος». «Μάζεμα», το οποίο είχε χαρακτηριστικά «ασπίδας» για να μην κλείσουν οι μετοχές στο -30%. «Δεν είναι το ενδεδειγμένο επενδυτικό περιβάλλον αυτό που βιώνουν οι επενδυτές», σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, «αφού η αγορά ταλαιπωρείται από αστάθεια, νευρικότητα, μεταβλητότητα και μόχλευση».

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα